Svako ko je počinjao bilo kakav biznis zna da je najteže premostiti početni period i obezbediti novac za ideju koja je tek u povoju. Najveći broj grantova u okviru StarTech programa podrške digitalnoj transformaciji domaće privrede namenjen je upravo početnicima i to onima čija poslovni plan sadrži element inovacije.

Nakon uspešnog prvog ciklusa prošle godine, do 18. maja otvoren je drugi godišnji konkurs i to je nova prilika za domaće preduzetnike da dođu do finansijske i stručne podrške za razvoj inovacije i/ili digitalnu transformaciju. O uslovima konkursa i prednostima programa govori Dušan Vasiljević, direktor Odeljenja za konkurentnost i investicije NALED-a, koji realizuje program u saradnji sa Vladom Republike Srbije i uz podršku kompanije Philip Morris.

Ko može da se prijavi za grantove?

Prvi konkurs je pokazao da smo postavili dobar obrazac, tako da ga nismo bitnije menjali ove godine. Za razliku od većine sličnih programa, StarTech je otvoren i za timove koji nisu formalno registrovani, a njima je generalno najteže da dođu do početnog kapitala. Startapi, mikro, mala i srednja preduzeća, u zavisnosti od faze razvoja i same ideje koju kandiduju, mogu da se prijave u jednom od tri lota i osvoje bespovratna sredstva u vrednosti od 15.000 do 100.000 dolara, ukupno milion dolara, i do 1.000 sati ekspertske podrške. Cilj nam je da sveobuhvatnom, sistemskom podrškom doprinesemo razvoju izvozno orijentisane ekonomije zasnovane na znanju i inovacijama i unapredimo plasman Srbije na globalnim indeksima inovativnosti.

Kakvo je iskustvo organizatora nakon prvog konkursa, a kakvo grantista?

Osam puta veći broj prijavljenih kandidata pokazao nam je da ideja ovde ne fali i drago nam je što smo podržali realizaciju 29 sjajnih projekata koji imaju potencijal da naprave značajan tehnološki iskorak u oblastima medicine, poljoprivrede, obrazovanja i mnogim drugim. O iskustvu grantista možda najbolje govori to što oni sada podstiču svoje prijatelje i saradnike da se prijave na konkurs. Kažu da im je program obezbedio veću vidljivost i pružio šansu da se međusobno povežu. Neki od njih su imali priliku da se predstave na Expo sajmu u Dubaiju, drugi se spremaju za učešće na ViennaUp ’22, najvećoj manifestaciji u ovom delu Evrope koja je posvećena startapovima.

Saradnja sa dobitnicima StarTech grantova i predstavnicima ekonomije znanja omogućila je NALED-ovoj Laboratoriji javnih politika da sumira najveće prepreke za još brži rast ovog sektora kod nas i predloži rešenja u prvoj Sivoj knjizi inovacija. Ona će nadležnim institucijama biti vodič za unapređenje regulatornog okvira u cilju unapređenja inovacionog ekosistema.

Šta očekujete u drugom ciklusu?

Nadam se još većem broju prijava, posebno iz naučne zajednice, jer smo na StarTech panelima i info danima mnogo pričali o nužnosti bolje saradnje privrede i akademije, u čemu Srbija prilično zaostaje za razvijenim zemljama. Očekujem takođe više projekata koji će uključiti dijasporu, jer jedan od ciljeva projekta je da preokrene trend „odliva“ stručnjaka. Pozivam sve koji imaju dobro osmišljenu ideju i dobar tim da iskoriste priliku koju konkurs pruža. Postoji realna šansa da dobiju podršku, a mnogo mogu da nauče i u samom procesu prijave jer naši saradnici iz organizacije Eneca rade sa aplikantima na proceni ideja i pomažu im u izradi zaokruženog biznis plana; tu je i žiri koji čine renomirani domaći stručnjaci iz javnog i privatnog sektora i koji već u fazi ocene aplikacija svojim savetima pomaže inovatorima da na najbolji način dovedu svoje ideje do realizacije.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.