Stiže jestiva vakcina sa ukusom ruskog mlečnog proizvoda

  0
  Foto Profimedia

  Institut za eksperimentalnu medicinu (IEM) iz Sankt Peterburga planira da u narednih godinu dana završi pretklinička ispitivanja prve jestive vakcine protiv koronavirusa na svetu, koja će imati ukus kao poznati ruski mlečni proizvod “rjaženka”, saopštio je direktor IEM-a Aleksandar Dmitrijev.

  Ranije je potpredsednik Ruske akademije nauka (RAN), akademik Vladimir Čehonin, najavio pretkliničke studije neobične vakcine protiv kovida u obliku jogurta.

  Prema rečima Dmitrijeva, istraživanje je počelo na Institutu za eksperimentalnu medicinu pre oko godinu dana, piše Sputnjik, a prenose mediji.

  “Prema proceni stručnjaka, za završetak pretkliničkih i kliničkih ispitivanja potrebno je nešto više od dva miliona evra i trenutno tražimo mogućnosti za vanbudžetsko finansiranje”, rekao je Dmitrijev i dodao da se očekuje da će pretkliničke studije biti završene do kraja 2021. godine ili početkom 2022. godine.

  Autor ideje o vakcini u obliku fermentisanog mlečnog proizvoda, šef odeljenja za molekularnu mikrobiologiju i laboratorije za molekularnu genetiku patogenih mikroorganizama IEM Aleksandar Suvorov kaže da posebnost leka nije samo u jednostavnom načinu primene.

  Prema oceni naučnika, jestiva vakcina se po ukusu gotovo ne razlikuje od običnih fermentisanih mlečnih proizvoda.

  “Nova vakcina najviše podseća na ‘rjaženku’. Laboratorijski miševi, pacovi i zečevi je sa uživanjem jedu. Pritom se formira odličan imunološki odgovor i još nisu primećeni neželjeni efekti”, kaže Suvorov.