Stiven Mejer, bivši šef CIA za Balkan: Da li spas Srbije zaista leži u Evropskoj uniji? – Čitajte u Nedeljniku

Za Nedeljnik piše Stiven Mejer, bivši šef CIA za Balkan

1
Profimedia

Sa prolaskom Miloševićeve ere, reformski orijentisane srpske vlade su članstvo u Evropskoj uniji postavile kao svoj vrhovni spoljnopolitički cilj. Svaka vlada je želela da Srbija postane „normalna“ evropska država: demokratska, multietnička, otvorena, sa slobodnim tržištem.

A Srbija je napravila korake u tom pravcu. Krunisanje tog procesa biće ispunjavanje svih poglavlja Acquis Communautaire i postajanje punopravnom članicom Evropske unije.

Ali otkako je taj cilj postavljen početkom ovog veka, Srbija, EU i Evropa su se promenili. Članstvo u EU sada izgleda manje izvesno, ali i manje privlačno.

Zapravo, članstvo u EU možda više nije u nacionalnom interesu Srbije. Ironija je što bi članstvo moglo da ugrozi i održivi ekonomski razvoj zemlje…

Ceo tekst pročitajte u novom Nedeljniku koji je na kioscima od četvrtka 26. septembra. Digitalno izdanje dostupno na NOVINARNICA.NET

1 KOMENTAR

  1. re: Ironija je što bi članstvo moglo da ugrozi i održivi ekonomski razvoj zemlje…

    Srbija se ne razvija nego je uništava današnja vlast, dakle, Srbija se ekonomski ne razvija, tako da pogotovo nije istina da u Srbiji postoji navodni “održivi ekonomski razvoj zemlje”!

Comments are closed.