Stiv Mekvin, strateški šljampav duks i “iznošena” estetika: Stil sa filma – Čitajte u How To Spend It

0

Prema rečima onih koji su ga poznavali, bio je čovek koji nije “isprobavao” odeću, niti bi pogledom okrznuo ogledalo u svom trejleru nakon što bi se presvukao u kostim. Pa ipak, neki kostimografi ga se pre sećaju kao perfekcioniste koji bi i po trideset puta vraćao par pantalona kod krojača dok nisu bile savršene za scenu u “The Thomas Crown Affair”. I iako ne možemo sa sigurnošću da tvrdimo kakav je zaista čovek bio Steve McQueen – jasno je da je reč o ikoni stila čija modna zaostavština i dalje više utiče na to kako biramo garderobu od svih menswear influensera zajedno. Međutim, od svih njegovih izdanja sa velikog platna, čini se da nijedno nije toliko komentarisano i analizirano kao ovo iz “Velikog bekstva”.

Skoro pola veka je prošlo, a tema “iznošene” estetike i dalje je na modnoj “ivici žileta”. Za ovo možemo da zahvalimo upravo McQueenu i jednom strateški šljampavom duksu nehajno prebačenom preko chino pantalona boje peska. Ovaj spoj, iako danas deluje kao krajnje intuitivan većini muškaraca, nije bio norma ležernosti tog vremena. Štaviše, nije ni kostimografski precizan: pantalone iz vremena u kome se dešava radnja filma bile bi potpuno drugačijeg kroja od ovih u stilu šezdesetih koje Steve nosi (eto, tu možda sagledavamo da su ovi koji ga predstavljaju kao “tiranina iz garderobe” makar malkice u pravu), niti bi bilo koji pilot nosio duks sa raglan rukavima ispod uniforme, a ponajmanje onaj kome su rukavi isečeni na 3/4 dužinu.

Ceo tekst objavljen je u novom, ekskluzivnom dodatku Nedeljnika “How To Spend It”

Uz svaki primerak Nedeljnika od 9. juna očekuju vas priče o najvećim i najluksuznijim svetskim i domaćim brendovima, o trendovima u modi, gedžetima, parfemima, nakitu, poklonima.

Naslovna strana ekskluzivnog dodatka How To Spend It