(Beta) – Stiv Benon, nekadašnji bliski saradnik bivšeg američkog predsednika Donalda Trampa optužen je za pranje novca i zaveru u vezi sa Trampovim nastojanjem da izgradi zid duž granice između Sjedinjenih Američkih Država i Meksika, javio je Glas Amerike (VOA).

„Stiven Benon osmislio je način za sticanje miliona dolara u okviru prevare hiljada donatora širom zemlje. Zločin je ostvariti dobit laganjem donatora“, naveo je u saopštenju okružni tužilac Menhetna Alvin Breg.

Kancelarija njujorške državne tužiteljke Leticije Džejms sarađivala je sa Bregovom kancelarijom u istrazi. Oboje su demokrate po opredeljenju.

Benon je optužen po ukupno šest tačaka za pranje novca, zaveru i organizovanje prevare.

Između ostalog, optužen je za prevaru donatora tako što je, kako je navedeno u optužnici, u privatnom svojstvu prikupio 25 miliona dolara u kampanji pod nazivom „Gradimo zid“ kako bi doprineo ispunjenju jednog od Trampovih obećanja.

Benon je, navode tužioci, prikrio način na koji su izvršnom direktoru u tom procesu isplaćivane stotine hiljada dolara doniranog novca – uprkos obećanjima da neće primati platu.

Sam Benon se preko advokata izjasnio da nije kriv.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.