“Štikle su neophodne i prikladne”: U Japanu pokrenuta peticija protiv visokih potpetica na poslu

0
Profimedia

Iako je 19.000 ljudi širom Japana potpisalo je peticiju kojom traže ukidanje pravila o oblačenju za žene, u skladu s kojima one na radno mesto moraju da dodu u cipelama s visokim potpeticama, japanski ministar za zdravlje i rad je podržao kompanije uz argument da je nošenje štikli “neophodno i prikladno”, preneo je Gardijan.

Peticiju je pokrenula Jumi Išikava, koja tvrdi da je u kompaniji u kojoj je bila zaposlena za vreme radnog vremena morala da nosi visoke potpetice. Njeni tvitovi postali su viralni, a podelilo ih je više od 30.000 korisnika ove društvene mreže.

U Japanu se ovim povodom vodi kampanja s haštagom #KuToo. Naziv je nastao kombinacijom japanskih reči – kutsu, što znaci cipele i kutsuu, što znaci bol.

Naziv kampanje delom je povezan i s pokretom “MeToo”, prenose mediji.

Učesnici kampanje kažu da se u Japanu visoke potpetice smatraju obaveznim delom outfita, naročito kad se devojka javlja na konkurs za posao.

“Nadam se da će ova kampanja promeniti društvene norme i da se žene neće smatrati nepristojnima ako na posao dodu u ravnim cipelama, poput njihovih kolega”, rekla je Išikava koja se bavi i glumom.