Stigla ruska pomoć: Avion “Iljušin” sleteo na niški aerodrom. Od danas iznad Stare planine, tvrdi MUP

2
Foto: Profimedia/Ilustrativna fotografija

Kada su izbili požari na Staroj planini, Srbija je zatražila zvaničnu pomoć Ruske Federacije, a MUP je sinoć objavio da je ta pomoć stigla u Srbiju. Tačnije – doletela.

Na niški aerodrom “Konstantin Veliki” sleteo je avion-tanker “iljušin 76” Ministarstva za civilnu zaštitu, vanredne situacije i uklanjanje posledica elementarnih nepogoda Ruske Federacije koji će se od uključiti u gašenje požara na Staroj planini, saopštio je MUP Srbije.

Ruska letelica, nosivosti 42 tone vode i sa posadom od 12 članova, koja poseduje visokosofisticiranu opremu i tehničke karakteristike za reagovanje u nepristupačnim predelima i planinskim grebenima, u subotu će izvršiti izviđanje i dejstvovaće na žarištima koja su nedostupna snagama koje gase požare sa zemlje, dodaje se u saopštenju MUP-a.

Iako su, kako kažu nadležni, požari uglavnom lokalizovani, Vlada Srbije je tražila dolazak ruskog aviona i za to opredelila 22,5 miliona dinara, prenosi N1.

Požari na Staroj planini traju danima, a prvo je objavljeno da je lokalizovan požar kod Trgovišta, da bi posle nekoliko dana objavljeno da je i požar kod Bosilegrada stabilizovan.

2 KOMENTARA

  1. Ова ситуација је показала нефункционалност центра у Нишу, који се заснива на руској техници. Било би препотентно тражити да та техника буде расположива у много краћем периоду, јер би то значило да она мора да буде стационирана у Нишу, али ако то није могуће, она је боље издвојити нека средства, па део таквве технике купити, него чекати долазак. Сада је он релативно брзо спроведен, али се могло догодити да и на другој страни постоји потреба за истом, и шта тада ?

Comments are closed.