Stellantis ostvario rekordne polugodišnje preliminarne(1) rezultate sa maržom od 11,4%

  0

  Svi segmenti profitabilni
  Prognoza za celu godinu podignuta na ~10% prilagođene operativne marže(2)

  • Preliminarni(1) neto prihodi od 75,3 milijarde evra, povećanje od 46%
  • Preliminarni(1) prilagođeni operativni prihod(2) („AOI“) od 8,6 milijardi evra, sa maržom od 11,4%; rekordna marža u Severnoj Americi od 16,1%
  • Snažan početak izvršavanja sinergija, sa ~1,3 milijarde evra neto gotovinskih sinergija u prvoj polovini 2021.
  • Preliminarni(1) industrijski slobodni novčani odlivi(3) od 1,2 milijardi evra, odražavajući negativne uticaje obrtnog kapitala zbog neispunjenjih narudžbina poluprovodnika, poništavajući pozitivne neto sinergije
  • Snažna industrijska dostupna likvidnost od 51,4 milijarde evra 

  „Želim da srdačno zahvalim svim zaposlenima grupe Stellantis za njihovu izuzetnu fokusiranost na poslovnu izvrsnost i izvršavanje sinergija, što je pomoglo kompaniji da ostvari veoma snažne polugodišnje finansijske rezultate. Uz isporuku ovih snažnih poslovnih rezultata, kompanija je takođe ostvarila značajan napredak u strateškim pitanjima vezanim za ubrzavanje elektrifikacije i po pitanju softvera, koji predstavljaju glavne stubove naše strategije“.

  Karlos Tavarez, generalni direktor
   

  Strategija električnih vozila: Punom brzinom napred uz predstavljanje 11 električnih (BEV) i 10 hibridnih (PHEV) vozila tokom naredna 24 meseca; potpuno elektrifikovana gama lakih komercijalnih vozila u Evropi, uz kombije srednje klase sa gorivnim ćelijama na hidrogen, do kraja 2021. godine; treća „gigafabrika“ najavljena za Termoli (Italija); transformacija fabrike u Elsmir Portu (Ujedinjeno Kraljevstvo) u prvu fabriku kompanije koja proizvodi isključivo BEV vozila krajem 2022.

  Najavljena inovativna partnerstva: Sa kompanijom Archer radi proizvodnje vozila sa vertikalnim pokretanjem i sa Engie EPS radi razvijanja mreža brzih punjača.

  Severna Amerika: Rekordna profitabilnost, sa rekordnim polugodišnjim rezultatima prodaje brenda Ram na svetskom i američkom tržištu. Jeep Wrangler 4xe je bio najprodavanije PHEV vozilo u SAD u 2. kvartalu 2021. godine, nakon njegove premijere u martu 2021. Jeep širi svoju pokrivenost tržišta uz nadolazeće premijum modele Grand Wagoneer i Wagoneer.

  Širi region Evrope: Samostalno pridržavanje propisa o emisijama, udeo na EU30 tržištu povećan na 23,1% u 1. polovini godine, uz vodeću poziciju u segmentu lakih komercijalnih vozila sa udelom od 34,4%. Peugeot je drugi na EU30 tržištu sa udelom od 7,1%. Opel Corsa je lider u svom segmentu u Nemačkoj i Ujedinjenom Kraljevstvu; Fiat je lider na tržištu u Italiji, sa modelom 500e kao najprodavanijim električnim gradskim automobilom u deset zemalja.

  Drugi regioni: lider na tržištu Južne Amerike u 1. polovini godine, uz udeo od 23,6% i modelom Fiat Strada kao najprodavanijim automobilom u Brazilu; udeo na tržištu Bliskog Istoka i Afrike je povećan za 30 baznih poena na 11,9%.

  Maserati: Povratak na zelene grane sa prilagođenim operativnim prihodom(1) od 29 miliona evra i povećanim udelom na svim tržištima u prvoj polovini godine.