(Beta) – Američki državni sekretar Entoni Blinken izjavio je da je do sada, osim SAD, još 12 zemalja pristalo da „makar privremeno primi izbeglice iz Avganistana, a među njima su i Severna Makedonija, Albanija i Kosovo“. 

„Albanija, Kanada, Kolumbija, Kostarika, Čile, Kosovo, Severna Makedonija, Meksiko, Poljska, Katar, Ruanda i Uganda su dali velikodušne ponude u pogledu napora koji se ulažu u preseljenje ugroženih Avganistanaca“, rekao je Blinken, a saopštio kasnio sinoć američki Stejt department.

„Izuzetno cenimo podršku koju su ponudili i ponosni smo da sa njima sarađujemo u zajedničkoj podršci Avganistanskom narodu. Ohrabreni smo i time što druge zemlje takođe razmatraju da ponude podršku“, rekao je Blinken.

Blinken je rekao da se preko teritorije 14 zemalja već sada, ili će se uskoro obavljati tranzit evakuisanih Avganistanaca i državljana drugih država koji su napustili Avganistan.

To su, kako je naveo, Bahrein, Danska, Francuska, Nemačka, Italija, Kazahstan, Kuvajt, Katar, Tadžikistan, Turska, Ukrajina, Ujedinjeni Arapski Emirati, Velika Britanija i Uzbekistan.

Blinken je rekao da su SAD od 14. avgusta omogućile da američkim avionima Kabul napusti oko 13.000 ljudi i da nastavljaju sa operacijom spasavanja.

„Tokom proteklih par dana SAD su kroz svoje diplomatske kanale organizovale do sada nezapamćenu globalnu akciju evakuacije američkih državljana, osoblja partnerskih država i ugroženih Avganistanaca iz Kabula“, rekao je Blinken.

„Želim posebno da zahvalim našim partnerima širom planete koji su bili od ključnog značaja u ovoj operaciji“, rekao je državni sekretar SAD.

https://www.nstore.rs/product/elektronsko-pdf-izdanje-nedeljnika-br-501-od-19-avgusta/

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.