Stefanović: “Teško da neko veruje da će Srbija prodisati sa Brnabićevom ili Vučevićem”

1
Printscreen/YouTube/Al Jazeera Balkans

(Beta) – Potpredsednik Stranke slobode i pravde (SSP) Borko Stefanović izjavio je da ne veruje u neke bitnije promene postavljanjem novog premijera, za koju fukciju su kandidati aktuelna predsednica Vlade Srbije Ana Branabić i gradonačelnik Novog Sada Miloš Vučević, navodeći da je “na snazi kontinuitet u lošoj politici”.

“Ne verujem da iko u Srbiji veruje da će, na primer, Brnabićeva ili Vučević doneti toliko važan lični i profesionalni pečat da će Srbija prodisati i rešiti probleme. Naprotiv”, rekao je Stefanović za današnje izdanje lista Nova.

Stefanović je rekao i da u novoj vladi neće biti mesta za trenutnog ministra unutrašnjih poslova Aleksandra Vulina, navodeći da on u poslednje vreme “šalje poruke odlazećeg i isfrustiranog čoveka”.

“Mislim da Vulin više ne treba ni režimu u Srbiji i da je svakome jasno koliko štete nanosi nasem položaju, odnosima sa susedima i odnosima sa EU”, rekao je Stefanović.

Stefanović će u novom sazivu parlamenta, uz mesto potpredsednika, biti i na čelu Odbora za spoljne poslove, a na pitanje na čemu će insistirati s te pozicije, on navodi da će to biti – usklađivanje spoljne politike Srbije sa EU.

“Iniciraću na jednoj od inicijalnih sednica Odbora da se povede skupštinska debata o usklađivanju naše spoljne politike sa EU, da se iznesu stavovi svih predstavnika građana i da se razmotre posledice usklađivanja sa EU, kao i posledice neuskladđivanja”, istakao je Stefanović.

Dodao je da očekuje da se ta rasprava nastavi ina plenarnoj sednici, kao i da će se Skupština izjasniti o tom pitanju. Naveo je da on lično smatra da bi Srbija trebalo da uskladi spoljnu politiku sa EU, jer bi u suprotnom posledice mogle da budu veoma loše po srpsku ekonomiju, energetiku i ukupan položaj zemlje “koja bi mogla ponovo skliznuti u izolaciju”.

1 KOMENTAR

  1. Они и нису ту да би Србија првенствено “продисала”, већ да ви поново не би дошли на та места. То је трагедија ситуације. Што се тиче инсистирања на усклађивању спољне политике Србије са ЕУ, и организовања посебне седнице Одбора за спољну политику тим поводом, нешто у следу размишљања није у реду. Ваљда ће се прво расправљати од стране свих представника грађана, па онда заузети став о даљем усклађивању или неусклађивању, а не инсистирање априори ? Ниси ти ту где си због личних ставова, да не говоримо да иза њих никада није стајала никаква политичка одговорност. С’друге стране, значи ипак смо поново на терену “кост-бенефит” анализе, мада неки од академика сматрају да је то вредносни став и да не би таквим јаловим дискусијама губити време. Шта год да одлучите, станите иза тих одлука својим личним и политичким интегритетом и тапијама на имовину. У сваком другом случају, дискутујте о томе негде у неком парку.

Comments are closed.