Stefanović: Odluka o uvođenju obaveznog vojnog roka moguće i do kraja godine

0
Foto: Nedeljnik

Ministar odbrane Srbije Nebojša Stefanović izjavio je da je moguće da se do kraja ove godine donese odluka o ponovnom uvođenju obaveznog služenja vojnog roka.

„Zalažem se za odmrzavanje redovnog vojnog roka“, kazao je Stefanović i dodao da je to „složeno pitanje, a tu je i finansijski aspekt jer nije lako bez snažne ekonomije“.

Gooreći novinarima u Kombank dvorani tokom predstavljanja rezulata rada vlade u prvih 100 dana mandata, naveo je da bi godišnji troškovi države za organizovanje služenja obaveznog vojnog roka iznosili osam milijardi dinara, a bili bi i veći ukoliko bi se uvele plate i za te vojnike, koje bi bile „veće od simboličnih“.

Stefanović je kazao da model vraćanja obaveznog služenja vojnog roka koji se razmatra, ne obuhvata i žene, ali je dodao da bi i one mogle da se prijave.

Prisluškivanje predsednika

Na pitanje o tvrdnjama predsednika Srbije Aleksandra Vučića da je prisluškivan, Stefanović je rekao da državni organi rade svoj posao.

„Što se mene tiče, nemam potrebu da elaboriram. Svako ko je uradio nešto što nije u skladu sa zakonom, neka za to odgovara pred nadležnim organima“, kazao je on.