Stefanović o vojnom roku: “O tome treba da raspravljaju i govore u stručnim krugovima…”

2
Foto Nedeljnik

(Beta) – Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da je namera države da se o vraćanju redovnog služenja vojnog roka “raspravlja zrelo i ozbiljno u stručnim krugovima” kao i da građani Srbije daju svoje mišljenje.

“Redovno služenje vojnog roka podiglo je dosta bure u javnosti i dosta ljudi polemiše o tome, ali mi smatramo da treba da se povede stručna rasprava. Lično podržavam tu ideju, jer smatram da će na takav način i naša vojska biti jača i efikasnija”, ocenio je Stefanović, saopštilo je Ministarstvo odbrane.

Kako je Stefanović dodao, važno je razdvojiti profesionalne vojnike, čiji se broj neće smanjivati, i redovno služenje vojnog roka, gde će mladi imati priliku da “svojoj otadžbini pruže podršku i pokažu da mogu da budu njeni vojnici”.

On je podsetio da se rezervni sastav može stvoriti samo iz redovnog služenja vojnog roka i da je to ono što nam nedostaje u prethodnih deset godina.

“Ono što jeste važno da takva odluka nije doneta, jer mi hoćemo da o tome raspravljamo zrelo i ozbiljno u stručnim krugovima i hoćemo da o tome i građani Srbije kroz Narodnu skupštinu daju svoje mišljenje”, rekao je Stefanović.

2 KOMENTARA

  1. “…i redovno služenje vojnog roka, gde će mladi imati priliku da “svojoj otadžbini pruže podršku i pokažu da mogu da budu njeni vojnici”.” Млади људи су се двотрећински, а што је статистички показано и доказано, определили да што пре напусте ову земљу. Израбљивање, обесправљеност и бахатост државе према њиховим родитељима, је оно што они свкодневно гледају својим очима и шта су дубоко у души решени да себи не дозволе. Према томе, врло брзо долазимо до тога коме је овде отаџбина мајка, а коме маћеха, и с’обзиром да је огромној већини маћеха, приче о одбрани таквог, “маћехинског” система, на предложени начин, само су губљење времена. А сад долазимо и до концепта система одбране, одбране онога што је пљачкано од ’44., што су комунисти, а данас њихови наследници опљачкали и пљачкају, а за шта панично сада треба организовати одбрану , јер се систем распада и осипа. Војници и командни кадар одлазе на запад да раде, а попуне јединица више нема. Предлажем да се тај систем уреди као систем регионалних војски, милиција и фаланги, оних који су појединачно материјално заинтересковани, да то онда и бране. Јер се све друго показало као обмана. Јуче деца гину на Кошарама, сутра председник Републике Србије изјављује да није све српско на Косову ! Потом се багра досети “разграничења” ! Па на чијим ви то костима мислите да се играте, ако вам Устав и држава нису свети ? Према томе, узимајући у обзир свеукупну компромитацију комплетног система одбране, како оних који су некада водили тај ресор, тако и ових данас, поручујем им, браните се сада како знате и умете, и пустите децу да иду својим путем. О финансијсим аспектима овог чина, који би са иоле прихватљивим условима служења, земљу одвео у банкрот, неком другом приликом.

Comments are closed.