Stefanović o naoružanju: Rakete Kornet stižu u 72. specijalnu brigadu

3
(BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/DS)

(Beta) – Ministar odbrane Nebojša Stefanović izjavio je danas da će protivoklopne rakete “Kornet” biti rasporedjene u 72. specijalnu brigadu, navodeći da se nada da će do kraja godine predsednik Srbije Aleksandar Vučić posetiti tu brigadu kako bi gradjani mogli da vide to naoružanje.

“Oni će biti instalirani na naše ‘miloše’, ali naravno i u druge jedinice koje Generalštab opredeli kao noseće, odnosno one kojima je ovo oružje potrebno”, kazao je Stefanović za Radio-televiziju Srbije (RTS).

Ministar ja kazao da je povećanje budžeta Ministarstva odbrane zapravo “strateško investiranje da se obnove mogućnosti domaće industrije i vojske” i da se država opremi stranim naoružanjem kako bi “mogla da prati trendove za ono što ne može sama da uradi”.

On je kazao da je sa predsednikom Srbije Vučićem dogovreno da se 142 milliona evra uloži u domaće fabrike namenske industrije.

“Taj novac nije namenjen za nabavke, već za fabrike, za uvećanje njihovog kapaciteta, kako bi mogli da pojačaju proizvodnju i da više i kvalitetnije da proizvode”, rekao je Stefanović.

Prema njegovim rečima, iduće godine Srbija će imati šest movih “nora”, šest novih domaćih haubica da se popuni jedan kompletan divizon, novih 12 “pasarsa”, novih 18 “lazara”, 20 “miloša” i novih 10 “MRAP-ova”.

Dodao je da će Srbija imati i 2.000 kompleta balističke zaštitne opreme i 2.000 pušaka, modularnih, koje proizvodi “Zastava”.

Prema njegovim rečima, država će u narednoj godini imati i tri Mi-17 helikoptera ruske prozvodnje, “mistral” rakete – i to 18 setova koji će biti montirani na “pasarse”, pet “malih miloša”, 66 “hamera”, 10 BVT-ova.

“To je samo ono što je već plaćeno, ugovoreno i već se proizvodi najviše u domaćim fabrikama”, rekao je ministar.

Upitan da li se državi isplati da kupuje polovne helikoptere – Mi-35 od Kipra, Stefanović je kazao da “kada se dogovara kupovina dogovaraju se i setovi za modernizaciju i remont”.

“Mi, kada to dogovaramo, dogovaramo setove za modernizaciju i remont, oni odu i fabrički im se vrate – ugrade se potpuno novi delovi, sve se skine sa njih i dobijete novi helikopter”, naveo je.

Prema njegovim rečima, kada se izračuna cena za taj helikopter, remont i modernizacija sa setom rezervnih delova, kao i setom naoružanja i sa kapacitetima za smeštaj, odlučuje se da li se državi to isplati ili ne.

“Ali postavlja se tu još nekoliko pitanja – imate li bolju opciju, imate li alternativu”, kazao je ministar odbrane. 

3 KOMENTARA

  1. A sta je sa raketama srednjeg ili dugog dometa?? FK3…S400 itd? Jesu li nam to rekli stop, ne moze??

  2. Skandalozno je i deprimirajuce da je ovaj covek ministar, isto kao i Vulin i ostali, o premijerki da ne pricamo. Nije rec o tome da su nesposobni, korumpirani i sl. sto jesu, rec je o tome da su najgori moguci, kao da su se trudili da ih takve nadju i da se izruguju narodu. Bukvalno je tesko zamisliti gore ljude na tim mestima. Kao neka nadrealisticka parodija. To vazi za apsolutno sve ministre, gradonacelnike, direktore JP i sl. Najgore sto imamo. Tuga i jad.

Comments are closed.