Vesna Bondžić, predsednik  udruženja Ženski centar „ Milica“

Obeležavajući Svetski dan ginekološke onkologije, koji se po prvi put obeležava u Srbiji, mi, žene  koje smo igrale utakmicu sa rakom pobedile smo i izborile smo se za još jednu priliku da govorimo javno i da se čujemo jače od našeg straha .

To radimo zbog  neophodnosti  i potrebe da  svaka  žena  u Srbiji  sebe konačno stavi na prvo mesto i ode na preventivni pregled. Ginekolog nije nedostupan i za svaki neodlazak nema opravdanja. Ne pronalazite izgovore jer na pregled mora da se čeka, jer vam  je dobro, i na pregled ne stižete zbog posla. Da li je mnogo odrediti dva dana u jednoj godini da brinete o sebi?  Odredite datum. Zakažite  jedan ginekološki pregled u na primer, septembru i jedan ultrazvuk  dojki u oktobru. Ne zanosite se rečenicom „bolje je da ne znam“, „šta ako mi nešto otkrije?“ i slično. Rak je izlečiv u preko 90% slučajeva ako se otkrije na vreme ,ne brinite zbog toga, problem nastaje kada se odlazak na preventivni pregled ignoriše do trenutka kad možda bude kasno ,a to ne želimo.

Postoji strah od pregleda, od saopštavanja rezultata, ali o preventivnim pregledima treba  stalno razmišljati da bi se sprečile  neželjene situacije.

Ni „ Milice“ ni nismo mnogo hrabrije od vas , mi smo samo uspele da se suočimo i suprotstavimo raku,  svaka se na svoj način. Mi smo se izborile da  naučimo da cenimo ono što je u toj borbi osvojeno. I zato cenimo vreme koje nam je ponovo dato da ga živimo na najbolji način.

Mi vas pozivamo da se bavite sportom ,da mislite na svoje zdravlje, da zdravo živite da se radujete životu. I zato nemojte da  sedite kući i da vas bude strah da odete na pregled, da nemate vremena da prošetate i  uživate u danu.  Ne ljutite se  na državu, na zdravstvo, na školstvo već učinite nešto za sebe jer ako ne uradite vi, niko drugi neće. Samo se pokrenite i izborite za vreme koje ćete posvetiti sebi i svom zdravlju.

Dan borbe protiv ginekoloških karcinoma je dan, koji vas opominje da nema ništa vrednije od zdravlja i lepše od života.

Ovo je poziv da nas podržite na Utakmici koju igramo protiv raka jer za mnoge od nas ovo je utakmica života.

Tagovi

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.