Premijerka Ana Brnabić srela se na Jahorini sa bugarskim premijerom Bojkom Borisovim, što je bila prilika da se razjasne nesporazumi nastali zbog izjave Borisova o kosovskoj nezavisnosti, javio je RTS.

„Stavili smo tačku na tu priču“, rekli su novinarima i Ana Brnabić i Bojko Borisov.

Brnabić je izjavila da je Bugarska veliki partner Srbije, kao i da je predsednik Aleksandar Vučić sa premijerom Borisovom uspostavio takve odnose.

„Nema potrebe za tenzijama i zatezanjem odnosa, imamo dosta zajedničkih projekata i samo tako treba da nastavimo“, rekla je Brnabić.

Bojko Borisov, govoreći prethodno na samitu u ime Evropske unije, podsetio je da je on jedini visoki zvaničnik koji je došao na samit iz Unije i da želi da ostane povezan sa regionom.

Prema njegovom mišljenju, svaka zemlja ima interni odnos prema Kosovu i svi bi trebali da sednu i razgovaraju „kako bi rešavali probleme“.

Borisov smatra da bi zbog carina bilo dobro da su predstavnici Kosova došli na samit.

On je takođe rekao da ga je ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić, „bespotrebno napao“ zbog njegovog stava o Kosovu. 

„I mi imamo problema sa Turskom, ali se redovno sastajemo. Ako ne možemo da se dogovorimo, hajde da se posvađamo, pa da se onda dogovorimo“, poručio je Borisov. 

Dačić: Ustanovili smo da je Borisov pogrešno interpretiran

Ministar spoljnih poslova Srbije Ivica Dačić izjavio je, posle sastanka s bugarskom koleginicom Ekatarinom Zaharijevom, da je nesporazum oko izjave premijera Bojka Borisova o Kosovu rešen i da je bugarski premijer bio „pogrešno interpretiran“, saopštilo je MSP Srbije.

„Ustanovili smo (…) da je očigledno došlo do pogrešne interpretacije izjave Borisova. Naime, iz onoga ono što je objavljeno u našim medijima se moglo zaključiti da Bugarska upozorava (novoizabranog šefa evropske diplomatije Žozepa) Borela da mora da poštuje stav EU o tome da je Kosovo nezavisno. To je za našu stranu veoma sporna izjava. EU nije utvrdila da je Kosovo nezavisno i to nije jedinstven stav EU, čak EU statusno neutralno označava Kosovo sa zvezdicom i fusnotom u svojim dokumentima“, rekao je Dačić posle sastanka šefova diplomatija članica OEBS u Slovačkoj.

Kako je naveo, suština izjave Borisova je da je on odgovarao na pitanje o eventualnoj Borelovoj pristrasnosti, budući da Španija nije priznala Kosovo, i rekao da će španski diplomata uvažavati i stavove zemalja koje jesu priznale samoproglašenu nezavisnost Kosova.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.