“Stariji bi trebalo da budu prioritet za primanje treće doze vakcine…”

0
Printscreen/YouTube/Nova S

Doktorka Marija Gnjatović sa Instituta za primenu nuklearne energije rekla je da se za sada treća doza vakcine protiv koronavirusa ne primenjuje, osim u svrhe ispitivanja bezbednosti primene vakcine i efekata na protekciju. Ona je navela da još ne kasnimo, jer je većina vakcinisanih i dalje zaštićena.

„Važno je da razmišljamo o starijoj populaciji koja je na sve vrste vakcina malo lošije odreagovala, što je i očekivano s obzirom da im je imunitet u drugačijem stanju u odnosu na zdravu i mladu populaciju. Oni bi trebalo da budu prioritet za primanje treće doze“, rekla je Gnjatović, a prenosi N1.

Ona je izjavila da ukoliko budemo primali treću dozu važno je da se zaštite stariji, kao i osobe sa ugroženim imunitetom iz bilo kog zdravstvenog razloga.

„Važno je da se kod njih primeni treća doza u skorije vreme i da bezbedno dočekaju pojavu novog talasa, ako do njega dođe. Što se tiče zdrave i mlade populacije, situacija je dosta dobra. Iako se očekivano dešava pad antitela, većina ljudi i dalje ima antitelni odgovor“, navela je ona.

Upitana da li je pad antitela znak i za primanje treće doze, ona je rekla da to ne znači, jer pored antitela nas štiti ćelijski odgovor.

„Naučni radovi su već publikovani na temu prisustva tog ćelijskog odgovora, koji traje i do godinu dana. Antitelni odgovor traje i u prirodnoj infekciji i nakon imunizacije“, rekla je dr Gnjatović.