Stari znalci imaju još mnogo toga da nas nauče

  0
  Foto: promo

  Prema istraživanju  Crvenog krsta Srbije i Instituta društvenih nauka, 43 odsto starijih nikada nije koristilo internet, a od onih koji ga jesu koristili 90 odsto nikada ne koristi usluge e-uprave ili e-banking-a. Od onlajn usluga najveći broj starijih (45 odsto) koristi aplikaciju Viber, a nju sledi Skype sa 27 odsto, što ukazuje da stariji internet koriste uglavnom za komuniciranje sa rodbinom. Rezultati istraživanja takođe ukazuju na to da je potrebno ulagati u celoživotno učenje i dizajn tehnologija i usluga koji će biti dostupniji svim kategorijama stanovništva, ali i da je neophodno obezbediti alternativne pristupe uslugama za one starije osobe koje iz različitih razloga ne mogu da im pristupaju onlajn kako bi se umanjio rizik od njihove isključenosti.  

  Naravno, pojam digitalne isključenosti ne treba shvatati kao puku činjenicu da neko nema ili ne želi pristup internetu. Pristup internetu, kao i drugi vidovi društvene inkluzije, sve više utiču na sadržaj i kvalitet učestvovanja i iskustva koje osoba ima u svom okruženju. Mnoge značajne usluge i informacije sve više se sele u online sferu, zbog čega digitalnu isključenost starijih osoba treba posmatrati kao fenomen koji može uticati na osećaj otuđenosti i kvalitet njihovog života. Pozitivni efekti koje tehnologija sa sobom nosi su brojni i zalaze u sferu svakodnevnih potreba svih starosnih kategorija. Sa ovom tvrdnjom se složila i naša legendarna glumica, Seka Sablić, koja je kako kaže i sama morala da se „digitalizuje“ i zna koliko taj proces može da bude naporan, ali da stariji treba da se obuče u korišćenju savremenih tehnologija da bi im život bio lepši.

  Verujući da je odnos zanemarivanja starijih višestruko nepravedan, te da je sada posebno važno da im uzvratimo pažnjom i podrškom koju nam celog života nesebično pružaju, kompanija Vip je u oktobru pokrenula projekat „Stari znalci“ kroz koji nastoji da osnaži glas najstarijih članova zajednice i bude vetar u leđa njihovom aktivnijem učešću u savremenim društvenim tokovima. Pored toga, kompanija Vip mobile je ove godine ponudila posebnu 65+ tarifu koja pruža brojne prednosti uz neograničene pozive, poruke i internet za korišćenje vibera.

  Ambasadori projekta i draga lica koja smo sa uživanjem gledali na malim ekranima tokom detinjstva zajedno sa roditeljima, bakama i dekama – glumci Vlasta Velisavljević i Seka Sablić, i pesnik Ljubivoje Ršumović – odabraće najtalentovanije i najharizmatičnije „stare znalce“ koji će snimiti video tutorijale u kojima će prikazati svoja znanja, veštine i iskustva.  

  Na poziv za učešće u projektu prijavio se veliki broj seniora iz gradova širom Srbije, čime su pokazali da itekako imaju šta da pokažu i nauče naslednike i generacije čije vreme tek dolazi. Nema sumnje da u online zajednici ima dovoljno prostora i za starije sugrađane, pogotovu one koji imaju želju da svoje mudrosti i životna iskustva podele sa širim auditorijumom.