Štafeta Srbije na 4x100m slobodno u sastavu Velimir Stjepanović, Nikola Aćin, Justin Cvetkov i Andrej Barna osvojila je zlatnu medalju na Evropskom prvenstvu u plivanju u Beogradu.

U pohodu na zlato, prvu izmenu plivao je iskusni Velimir Stjepanović, doplivavši do prvog prolaza sa ličnim rekordom 47.99 što je ujedno i A olimpijska norma. Od njega je u prvoj izmeni bio brži jedino šampion u individualnoj trci na 100m slobodno i bivši svetski rekorder David Popovići iz Rumunije.

U drugoj izmeni plivao je Nikola Aćin koji se sa 48.64 izborio za najbrži prolaz srpske štafete na polovini trke. Nakon njega u vodi je bio sedamnaestogodišnji Justin Cvetkov koji je svoju deonicu isplivao za 49.41 nakon čega je štafeta Srbije bila na 5. mestu.

Međutim, poslednju izmenu plivao je najbrži srpski plivač ikada Andrej Barna. Već posle prvih 50 metara uspeo je da prestigne ostale četiri reprezentacije i da do kraja samo poveća prednost. Barna je svoju izmenu isplivao sa 46.86, što je jedna od najbržih štafetnih izmena u istoriji plivanja.

Na kraju, Srbija je završila trku sa vremenom 3:12.90 što je novi nacionalni rekord, čime je naša štafeta još jednom potvrdila sigurno mesto na Olimpijskim igrama u Parizu i pokazala se kao jedna od favorita za ulazak u finale.

Srebro su osvojili Poljaci sa 3:13.25, dok je bronzu osvojila štafeta Grčke sa vremenom 3:13.73.

Ova zlatna medalja je peta na Evropskim prvenstvim u istoriji srpskog plivanja. Dve je osvojio Milorad Čavić, a dve Velimir Stjepanović kome će ovo biti ukupno treća zlatna medalja u karijeri.

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.