Ministarstvo prosvete je potvrdilo da je dvoje učenika iz iste grupe u beogradskoj Osnovnoj školi „20. oktobar“ pozitivno na koronavirus, pošto je epidemiolog Predrag Kon jutros obznanio da je došlo do prvog prenošenja virusa između dece u jednoj osnovnoj školi u Beogradu.

To je moralo da se desi pre ili kasnije, izjavio je danas ministar zdravlja Zlatibor Lončar.

“Stojim iza toga da su izvanredan posao odradili i Ministarstvo prosvete i naši epidemiolozi. Jedino ako ne poštujete mere možete da dođete u situaciju da se virus prenosi. Ne možete da krivite decu da oni nisu poštovali mere, odgovorni su oni koji su trebali da sprovode mere”, rekao je Lončar.

Ministar je naglasio da „imamo spreman scenario kako se postupa u takvim situacijama“.

A scenario je ovakav: učenici iz te grupe u kojoj je registrovano prenošenje virusa, nastaviće da prate nastavu onlajn.

Direktor Osnovne škole „20. oktobar“, Branislav Nedeljković, rekao je da su i pre i posle tog otkrića prenošenja virusa u školi preduzete sve zaštitne mere, u skladu s uputstvom i preporukama Kriznog štaba Vlade Srbije, da je Zavod za biocide izvršio dodatnu dezinfekciju prostorija škole i da su o svemu su obaveštene sve nadležne institucije.

Nedeljković je rekao da je jedan učenik u ponedeljak, 7. septembra, po povratku iz škole imao temperaturu od 37,6 stepeni, a roditelji su ga sutradan odveli na pregled.

„Preporuka lekara je bila da se stanje učenika prati. Detetu je posle dva dana bilo bolje, ali je test koji je uradjen 10. septembra, bio pozitivan“, naveo je on.

U petak, 11. septembra, učenica iz iste grupe je dobila glavobolju, a narednog dana i povišenu temperaturu (37,8). Roditelji su dete odveli na testiranje i 14. septembra dobili pozitivne rezultate“, rekao je direktor škole.

Ministar Lončar je još jednom apelovao na sve da se poštuju mere prevencije – nošenje maski, razmak između dve osobe, pranje ruku.

„Bitno je da nam deca što duže idu u školu”, naveo je on.

https://www.nstore.rs/product/nedeljnik-pretplata-na-elektronsko-izdanje-za-inostranstvo/
https://www.nstore.rs/product/godisnja-pretplata-na-magazin-nedeljnik/

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.