Virusi mutiraju sve vreme. Većina novih varijanti izumire. Ponekad se šire bez promene ponašanja virusa. Često povremeno pokreću dramatične promene. A pitanje sa kojim se sada suočavaju naučnici je jednostavno: da li varijanta VUI-202012/01 spada u ovu poslednju kategoriju? Da li predstavlja povećani zdravstveni rizik? Ili se njegovo nedavno brzo širenje južnom Engleskom dogodilo zato što se pojavilo kod ljudi koji zaraze puno drugih ljudi, verovatno zato što ignorišu ograničenja?

Na ova ključna pitanja, o kojima se raspravljalo prošle nedelje nakon što je ministar zdravstva Met Henkok otkrio postojanje nove varijante, odgovorio je vladin glavni medicinski zvaničnik Kris Viti.

„Savetodavna grupa za nove respiratorne pretnje virusom (Nervtag) sada smatra da novi soj može brže da se širi. Upozorili smo Svetsku zdravstvenu organizaciju i nastavljamo da analiziramo dostupne podatke kako bismo poboljšali naše razumevanje“, prenosi Gardijan.

Ove analize će uključiti naučnike koji uzgajaju novi soj u laboratorijama, proučavajući njegove odgovore na antitela i testirajući njegove unakrsne reakcije sa Covid-19 vakcinama. Pored toga, zdravstveni službenici sada vrše nasumično sekvenciranje uzoraka iz pozitivnih slučajeva širom zemlje kako bi istražili njegovo širenje širom zemlje i napravili regionalne mape njegove prevalencije. To će trajati najmanje dve nedelje. Pojava nove varijante je alarmantna – mada treba napomenuti da je bilo nekoliko prethodnih mutacija Covid-19.

Prošlog meseca, danska vlada je izbacila milione kuna nakon što se otkrilo da su stotine slučajeva Covid-19 povezane sa varijantama Sars-CoV-2 koje je nosila uzgajana kuna. U oktobru su analize pokazale da se varijanta koronavirusa koja potiče od španskih poljoprivrednih radnika brzo širila Evropom i činila većinu slučajeva u Velikoj Britaniji.

Ni u jednom slučaju nije utvrđeno da su ove varijante povećale prenos bolesti. Međutim, sada je jasno da to nije slučaj za varijantu VUI-202012/01. Ono sa čime se naučnici sada moraju pozabaviti je zabrinutost zbog uticaja nove varijante – posebno da li će dovesti do povećanja slučajeva teške bolesti Covid ili će zapravo rezultirati u manje slučajeva.

Drugo veliko pitanje je da li će nova varijanta moći da zaobiđe zaštitu koju nude vakcine Covid-19 koje se sada primenjuju širom Britanije. „Da će nova varijanta imati veliki uticaj na težinu bolesti, to bismo već videli dosad“, kaže je Evan Birnej, zamenik generalnog direktora Evropske laboratorije za molekularnu biologiju i zajednički direktor njenog Evropskog instituta za bioinformatiku u Kembridžu.

„Slučajevi u bolnicama kao procenat broja infekcija ili bi se drastično povećali ili opali. Ni jedno se ni drugo nije dogodilo, pa možemo zaključiti da će uticaj na broj teških slučajeva verovatno biti skroman: nešto veći ili malo manji. “

Pored toga, Birnej dodaje da su vakcine testirane na mnogim varijantama virusa koji cirkulišu. „Dakle, postoje svi razlozi da mislimo da će vakcine i dalje raditi protiv ovog novog soja, mada očigledno da to treba temeljito testirati.“ Tačno gde se varijanta prvi put pojavila nije poznato. Jednostavno može biti da ga je britanski izuzetno robusni sistem za nadzor virusa uočio pre nego što su to učinile druge države. „Međutim, podjednako je verovatno da su se mutacije koje su stvorile ovu varijantu dogodile u Velikoj Britaniji i zato smo je prvi put videli“, dodje Birnej.

PRETPLATI SE NA NEDELJNIK

AKCIJA: Dvogodišnja pretplata na štampano izdanje.

din.26.000 11.999

Šestomesečna pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 6.058 3.999

Jednogodišnja pretplata na digitalno izdanje Nedeljnika.

din. 12.116 7.500

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.