Šta znači “šifra 3-5-7” i druge priče o (samo)uništenju srpske policije: Čitajte u novom Nedeljniku

0
Ilustracija: Makista

Novi Nedeljnik koji je na kioscima od četvrtka 28. oktobra donosi veliki dosije o tome kako je (samo)uništena srpska policija.

Prošlonedeljno hapšenje Dijane Hrkalović otvorilo je pitanje o stanju u kojem se nalazi srpska policija. Najčešća dilema odnosi se na kako su pripadnici MUP-a dozvolili da im devojka od tada 27 godina “zavede red”, a da se retko ko od njih naročito suprotstavio novom poretku.

Ali, stanje u policiji nije takvo postalo juče. Dosije Nedeljenika otkriva genezu propadanja MUP-a Srbije, počevši od devedesetih do danas i šta se sve dešavalo u policiji za vreme svih ministara koji su vodili unutrašnje poslove.

***

Policija, a naročito njen vrh, navodi se u velikom tekstu koji je Nedeljnik objavio u novom broju (na kioscima od četvrtka 28. oktobra) nikada nije bolje živela nego za vreme Dačića – pevalo se, pilo, putovalo, kitilo generalskim činovima. Ali, u njegovo vreme, reforme su zaustavljene, a kriminal je polako počeo da se vraća u MUP. Sve je bilo posledica dualizma između ministarstva i direkcije policije. Jedni su tvrdili da su Dačićevi saradnici uveli šifru 3-5-7, odnosno da se po 3.000 evra naplaćivalo zaposlenje, 5.000 evra za napredovanje, a 7.000 evra za načelničko mesto. Iako su to pričali, policijski inspektori, niko se nije setio da to istraži i preseče takvo navodno ponašanje. S druge strane, iz Dačićevog okruženja stizali su glasovi o vrhu Uprave kriminalističke policije da navodno podatke iz policijskih istraga daje jednom zaštićenom svedoku koji to koristi za reketiranje.

Javio se u to vreme i politički dualizam. Demokratska stranka, koja zbog svojih unutrašnjih kadrovskih problema nije želela da u pregovorima sa SPS-om traži mesto ministra unutrašnjih poslova, ipak nije htela da se odrekne uticaja na bezbednosni sektor. I to su učinili preko Saveta za nacionalnu bezbednost na čijem čelu je bio Miodrag Miki Rakić, tadašnji šef kabineta predsednika Borisa Tadića.
Bila je javna tajna da je MUP podeljen između DS-a i SPS-a, iako su svima usta bila puna depolitizovane policije.

U NOVOM NEDELJNIKU ČITAJTE: Kako policajci počeli da se bave kriminalom, a kriminalci sa policijskim značkama počeli da uspostavljaju red i zakon / Koji ministar je dozvolio da mu ime bude zapisano u telefonskom imeniku / Koga je Arkan jedino oslovljavao sa “šefe”, a ko je dočekao mirno penziju samo zato što je odbio da izvrši naređenje / Koji kriminalci su išli na kurseve na Institutu bezbednosti / Kako je svaka stranka želela da ima svog visoko rangiranog policajca / Ko je u odnosu policije i politike “zimzeleni”, a ko “listopadni” / Kako su inspektori prodavali “ciglu” političarima