Šta znače Michelin zvezdice i koji su beogradski restorani favoriti u ovoj trci? Veliko istraživanje u novom Nedeljniku

0
Fotografija: Igor Pavićević

Zna se da su Mišlenovi ljudi već krenuli s mljackanjem po beogradskim restoranima. Na njihovim kutnjacima ostaće vrhunske delicije, a u mozgu utisak koji će se za najbolje pretočiti u Mišlenove zvezdice. A ko dobije ta odličja, o njemu će se pričati, a GPS stranih turista biće nanišanjen na taj i taj restoran. Ko su “favoriti” i kakva je, zaista, gastro-scena Srbije uoči za mnoge sudbonosnog 14. decembra?

Mišlen ne zalazi van kuhinje, njihove tajnovite emisare ne zanima ambijent ni atmosfera, već samo ono što spremi glavni šef. (A za to sami i plate.) Jedna zvezdica je dobar restoran, a tri (max) predstavljaju lokaciju koju vredi mapirati u rasporedu godišnjeg odmora ili na stend-baju poslovnog puta.

Branko Rosić je za novi Nedeljnik razgovarao sa najvećim poznavaocima gastro-scene u Srbiji, koji su mu pomogli da napravi spisak “favorita” i onih restorana koji bi mogli da iznenade kada se u decembru bude, prema očekivanjima, dodeljivala prva Mišlenova zvezdica.

“Za Beograd sve to svakako mnogo znači, i Srbiju uopšte kao gastronomsku destinaciju. Lokalna restoranska scena biće valorizovana od neupitnog autoriteta. Sve to neće uticati samo na poslovanje restorana koji dobiju neku od Mišlenovih zvezdica, već i na sve one koji su povezani sa turizmom i ugostiteljstvom”, rekao je za Nedeljnik Igor Luković, urednik magazina Vino & Fino.

“Mišlenovi inspektori prvenstveno ocenjuju kvalitet jela, kreativnost pri serviranju i ukupan doživljaj kroz spajanje ukusa i mirisa, ne baveći se toliko enterijerom restorana, tako da neće biti degradirani objekti koji nisu toliko estetski atraktivni. Naši najveći aduti su kuvari i vlasnici objekata koji im daju odrešene ruke i ukazuju poverenje”, ispričao je Miodrag Aleksić, glavni i odgovorni urednik časopisa Cafe Bar & Restoran.

Ceo tekst objavljen je u novom Nedeljniku, koji je na svim kioscima od četvrtka, 22. oktobra

Digitalno izdanje dostupno je na nstore.rs

Svi čitaoci na poklon dobijaju treću knjigu iz edicije “Najveći srpski glumci”, biografiju Danila Bate Stojkovića