Šta su srpski doktori mogli da saznaju od kineskih stručnjaka: Zaraznost najveća u prvim satima infekcije, inkubacija najčešće 3 do 7 dana, izlečenje dolazi posle 7 do 12 dana…

0
Foto: Profimedia / Ilustracija

Već nekoliko dana u Srbiji se nalaze kineski stručnjaci koji pomažu zvaničnicima srpskog zdravstvenog sistema da na pravi način postave strategiju u borbi protiv koronavirusa. Međutim, to nije prvo savetovanje srpskih lekara sa kolegama iz Kine.

Prvi kineski epidemiolozi doleteli su u Beograd u subotu uveče, 21. marta, zajedno sa medicinskom opremom. Osam dana pre toga svoja iskustva podelili su na online video konferenciji u organizaciji srpskog Ministarstva zdravlja kojoj su prisustvovali predstavnici još 17 evropskih zemalja.

BIRN prenosi neke od zaključaka sa te konferencije. Šlužbena beleška sa sastanka u koju je BIRN imao uvid, sadrži sažetak kineskog iskustva u 25 tačaka, od kojih su neke javnosti već izneli srpski epidemiolozi.

„Vodeća tri simptoma su temperatura, suv kašalj i malaksalost, inkubacija je najčešće između 3 i 7 dana, najveća zaraznost je u prvim satima nakon pojave infekcije dok ozbiljni slučajevi ne moraju da imaju temperaturu”, ovo su samo neke od lekcija koje su kineski stručnjaci predočili srpskim zvaničnicima na video konferenciji 13. marta 2020. godine, pokazuje dokument u koji je BIRN imao uvid.

Ono što nam je poznato – virus se prenosi direktno (kontaktom) i indirektno (kapljičnim putem).

Zaraznost je najveća u prvim satima nakon pojave infekcije i premda zaraženi mogu i dan do dva pre pojave simptoma da šire virus, to se dešava u manje od jedan odsto slučajeva.

Lekari iz Kine kažu da nije dokazano da trudnice mogu da zaraze plod.

Iako se često pominjalo da mlađa populacija nije meta ovog virusa, prvi zaključak iz Kine je da čak 94 odsto obolelih ima između 20 i 79 godina, dok manje od jedan odsto čine deca mlađa od 14 godina.

Period inkubacije može da bude do 14 dana, ali je najčešće mnogo kraće – od 3 do 7 dana.

Virus je najopasniji za one sa hroničnim nezaraznim oboljenjima – visokim pritiskom, dijabetesom i kardiovaskularnim bolestima.

Strukturu obolelih podelili su u tri kategorije, pa najveću grupu čine blago i srednje oboleli (80 odsto), manje je u ozbiljnom stanju (15 odsto) i najmanje je kritičnih (pet odsto).

Blago oboleli su pacijenti sa respiratornim simptomima bez upale pluća, srednje teški imaju početke znake upale pluća, a u ozbiljne slučajeve spadaju oni sa otežanim disanjem i niskim nivoom kiseonika u krvi.

Kritični pacijenti su oni na respiratorima.

Ipak, u toku lečenja može doći do pogoršanja stanja i prelaska pacijenta u težu kategoriju. Kod prve grupe se to dešava u 10-15 odsto slučajeva, u drugoj u 15-20 odsto.

Prosečan period izlečenja srednje teških slučajeva je između 7 i 12 dana, dok kod ozbiljnih lečenje može da potraje dve ili više nedelja.

„Pacijenti koji se oporave mogu biti pozitivni još neko vreme, ali izgleda da ne šire infekciju”, pokazuje iskustvo kineskih stručnjaka.

Tek nakon dva negativna nalaza u 24 časa pacijenti se šalju na kućnu izolaciju od 14 dana.