Šta su Rusi do sada zapravo osvojili

0
(Russian Defense Ministry Press Service via AP)

Britanski i američki obaveštajni podaci pokazuju da je ruska invazija usporila, zvanični Kijev tvrdi da ukrajinske snage pružaju sjajan otpor, a zvanični Kremlj ćuti.

To što su poručili da je Putin juče navodno zaustavio ofanzivu, predlažući pregovore, mnogi tumače kao opravdanje za to što ciljeve nisu ispunili.

Ipak, iz Stejt dipartmenta su procurile informacije koje su preneli brojni zapadni mediji, da je Rusija do sada koristila trećinu svojih grupisanih snaga i da je polovina tih grupisanih snaga prešla ukrajinsku granicu i ušla u tu zemlju.

Dokle su ustvari stigli Rusi? Gardijan je objavio trenutni presek.

Ruske trupe su u subotu izvršile veliki pritisak ka glavnom gradu Ukrajine nakon noćnih eksplozija i uličnih borbi zbog kojih su stanovnici Kijeva tražili sklonište pod zemljom.

Broj mrtvih do sada u ruskoj invaziji na Ukrajinu je najmanje 198, saopštilo je ukrajinsko ministarstvo zdravlja. Među poginulima je i troje dece. Novinska agencija Interfaks citirala je šefa ministarstva da je povređeno 1.115 ljudi, uključujući 33 dece.

Američki zvaničnik koji je Gardijanov izvor rekao je da ruska vojska još uvek nije preuzela kontrolu ni nad jednim gradom u Ukrajini u potpunosti, niti je stekla vazdušnu nadmoć nad zemljom, a SAD imaju “indikacije da su Rusi sve više frustrirani nedostatkom zamaha u poslednja 24 sata.”

Američko ministarstvo odbrane saopštilo je da je pokrenut ruski „amfibijski napad“ na Mariupolj, priobalni grad na jugoistoku Ukrajine. Iz tog grada pojavili su se i snimci nezadovoljnih građana.

Snimci u programu CNN-a uživo prikazalu dugačku kolonu tenkova u blizini Harkova.

Postoje indicije da su se približili nuklearnoj elektrani u Zaporožju.

Zvaničan Kijev tvrdi da ruske snage ne biraju mete i da često pogađaju one civilne. Ruska granata pogodila je stambenu zgradu u centru Kijeva, saopštila je Ukrajina. Na snimku koji je podelila pres-služba Zelenskog vidi se kako projektil eksplodira u privatnom stanu.