“Šta su poneli sa sobom”

0

Agencija UN za izbeglice (UNHCR) organizovala je danas premijeru kratkog filma  ֦ Šta su poneli sa sobom u Jugoslovenskoj kinoteci, po tekstu poeme Jenifer Toksvig, inspirisane pričama i svedočenjima izbeglica o patnji koju su proživele kada su bile prisiljene da napuste svoje domove usled sukoba i progona, kao i o predmetima koje su uspele da ponesu.

Sami Rasuli, izbeglica iz Avganistana i student BU, učesnik panela

Poema ֦ Šta su poneli sa sobom” prvo je pretočena u video koji su snimili Kejt Blančet, ambasadorka dobre volje UNHCR-a i poznati glumci i predstavljena publici u Ujedinjenom Kraljevstvu 2016. godine. Od tada je prevedena na nemački, poljski i na srpski i danas je predstavljena publici u Srbiji.

Branka Katić, glumica i istaknuta zastupnica UNHCR-a za prava izbeglica

Snimanje je organizovano na inicijativu Branke Katić, glumice i istaknute zastupnice UNHCR-a za prava izbeglica, kojoj su se pridružili poznate glumice i glumci Jasna Đuričić, Jana Milosavljević, Mladen Sovilj, Milos Petrović Trojpec, Nedim Nezirović, Aleksandar Vučković, Branimir Popović, kao i pisac Vladimir Tabašević.

Frančeska Boneli, šefica Predstavništva UNHCR-a u Srbiji

Najavljujući film, Frančeska Boneli, šefica Predstavništva UNHCR-a u Srbiji izjavila je: ֦ Svako od nas može biti primoran da pobegne iz svog doma i svoje zemlje za svega nekoliko minuta, kako mnogi u Srbiji nažalost dobro znaju. Ovaj kratak, ali snažan i dirljiv film podseća nas na univerzalnost bola koji prati beg iz sopstvene zemlje. Takođe šalje i moćnu poruku da je izbeglicama širom sveta potrebno pružiti zaštitu, solidarnost i mogućnost da svojim veštinama doprinesu društvu koje ih je prihvatilo.

Veoma sam zahvalna Branki i svim glumcima koji su snimili ovaj film. Njihova posvećenost i odlučnost da pruže pomoć izbeglicama predstavlja veliku podršku i inspiraciju UNHCR-u, a posebno izbeglicama u Srbiji”.

Svetlana Velimirović, zamenica Komesara za izbeglice i migracije

Srbija je zemlja u kojoj se desila najveća integracija izbeglica nakon Drugog svetskog rata. Gotovo 400.000 izbeglica iz Hrvatske i Bosne i Hercegovine uzelo je državljanstvo Republike Srbije i time se formalno integrisalo, postavši punopravni građani Republike Srbije. Komesarijat za izbeglice i migracije Republike Srbije je od samog početka pomagao ovo ratom i progonom ugroženo stanovništvo na razne načine u njihovoj socio-ekonomskoj integraciji, sa fokusom na to da se najugroženijima obezbedi krov nad glavom. Komesarijat je do sada, iz budžeta i donatorskih sredstava, pomogao više od 36.000 izbegličkih porodica, odnosno gotovo 150.000 lica,“ navela je zamenica Komesara za izbeglice i migracije Svetlana Velimirović.

Branka Katić, Istaknuta zastupnica UNHCR-a u Srbiji rekla je: „Veoma sam ponosna na video koji smo napravili. Moje kolege su nesebično ustupile svoj dar, srca i vreme. Snimili smo pesmu Jenifer Toksvig koja je sačinjena od izjava izbeglica o tome šta su uspeli da ponesu sa sobom kada su bili primorani da zauvek napuste svoje domove. Video je montirala Nataša Pavlović,  a imali smo privilegiju da koristimo i upečatljive fotografije Gorana Tomaševića. Video nosi univerzalnu poruku i verujem da nikoga neće ostaviti ravnodušnim.“