Bele namirnice iz prirode, poput luka i karfiola, sadrži flavonide koji čuvaju srce i kardiovaskularni sistem, pa se preporučuju u ishrani, za razliku od nekih drugih belih namirnica.

One bele namirnice koje treba izbegavati su rafinisane, kao što je rafinisano belo brašna i šećer, beli pirinač, hleb i testenine.

Evo zbog čega su ove bele namirnice dobre:

1. Karfiol

Beli cvetovi karfiola imaju nizak glikemijski indeks, odlični su za ljudski organizam, a posebno za čišćenje jetre.

2. Luk

Konzumacija luka je dobra za krvni pritisak, zdravlje srca, ali i detoksikaciju celog organizma. Ovaj podatak ne čudi pošto luk sadrži oko 25 različitih vrsta antioksidanata. Imajte samo na umu da se većina hranjivih materija nalazi odmah ispod ljuske, pa nemojte preterano da gulite slojeve ovog finog ploda.

3. Kokosovo mleko i ulje

Kokosovo mleko i ulje je bogato zdravim masnoćama koje unapređuju zdravlje celog organizma, a posebno je dobro za želudac i probavu. Proizvodi na bazi kokosa imaju jako antibakterijsko delovanje, a dokazano je i njihovo pozitivno delovanje na krvni sistem i snižavanje lošeg holesterola.

4. Beli luk

Zbog visokih nivoa sumpora i selena u belom luku, ova namirnica je odličan alat za čišćenje organizma od nakupljenih toksina. Ovaj prirodni antibiotik ima brojne pozitivne rezultate na ljudski organizam, a uz to smanjuje holesterol i šećer u krvi.

5. Repa i paštrnak

Repa i paštrnak su korenasta vrsta povrća bogata prehrambenim vlaknima koje štite probavni sistem. Budite oprezni u pripremi ovih namirnica jer preduga termička obrada može da uveća njihov glikemijski indeks. Umesto toga naribajte ih u osvežavajuću salatu, prenosi N1.

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.