Šta se ustvari desilo sa Fejbukom? Zakerbergovo izvinjenje i sabotaža kao “moguća opcija”

0
Foto: Profimedia

Dok je svet hrlio konkurentskim aplikacijama poput Twittera i TikToka, deonice Facebooka pale su 4,9 odsto.

Facebook Inc okrivio je “neispravnu promenu konfiguracije” za gotovo šestosatnu blokadu koja je sprečila 3,5 milijarde njihovih korisnika u pristupu društvenim mrežama i uslugama razmene poruka kao što su WhatsApp, Instagram i Messenger.

Kompanija na blogu nije navela ko je izvršio promenu konfiguracije i je li bila planirana. Nekoliko zaposlenih u Facebook-u koji su želeli da ostanu anonimni rekli su ranije Rojtersu kako veruju da je do prekida došlo zbog interne greške u načinu na koji se usmerava internet saobraćaj.

Kvarovi internet komunikacijskih alata i drugih resursa koji zavise o istoj mreži pojačali su problem, rekli su zaposleni. Sigurnosni stručnjaci nisu odbacili mogućnost nenamerne greške, ali ni sabotaže.

Ispadanje Facebooka iz globalne mreže bio je drugi udarac tom divu društvenih medija par dana nakon što je zviždačica u nedelju optužila kompaniju da učestalo daje prednost dobiti umesto suzbijanja govora mržnje i dezinformacija.

Deonice Facebooka izgubile su na vrednosti još nakon izveštaja zviždačice, a potom su nastavile da padaju. Dok je svet hrlio konkurentskim aplikacijama poput Twittera i TikToka, deonice Facebooka pale su 4,9 posto, što je njihov najveći dnevni pad od prošle godine, javlja Rojters.

Ubrzo nakon izbacivanja iz mreže Facebook je priznao da korisnici imaju problema s pristupom njegovim aplikacijama, ali nije dao nikakve pojedinosti o prirodi problema niti je rekao koliko je korisnika pogođeno.

Tokom večeri se oglasio i suosnivač Facebooka Mark Zakerberg koji se izvinio korisnicima na neprijatnosti

“Facebook, Instagram, WhatsApp i Messenger se vraćaju online. Oprostite na današnjim smetnjama. Znam koliko se oslanjate na naše servise kako biste ostali povezani s ljudima do kojih vam je stalo”, napisao je Zakerberg.