Šta se to događalo u Podgorici: Više osoba uhapšeno, tri policajca i nekoliko građana povređeno zbog murala sa zastavom

0
Crnogorska trobojka. Ilustracija: Wikimedia Commons

Više osoba je uhapšeno, a tri policajca i više građana povređeni su u sinoćnim neredima u podgoričkom naselju Zlatica, objavili su podgorički mediji, a prenosi Beta.

U podgoričkom naselju Zlatica grupa građana je pokušala da silom spreči komunalce da prekreče zid obojen u boje crveno-plavo-bele zastave, a policija je, prilikom asistencije, upotrebila biber sprej i suzavac. Vijesti pišu da je do incidenta došlo kada je, sudeći po snimku koji je emitovan uživo na društvenoj mreži Fejsbuk, i reakcijama prisutnih, policija bacila suzavac na mesto gdje su građani “stražarili” trobojku oslikanu kod pasarele u tom naselju.

Policija je okupljenima prethodno izdala naređenje da se raziđu, a građani su formirali “živi zid” oko murala.

Na Zlatici je bio prisutan veliki broj policajaca, kao i više komunalnih policajaca, koji su došli kako bi prekrečili oslikanu zastavu. Kada su komunalni policajci, okruženi službenicima Uprave policije, nakon incidenta pristupili saniranju javne površine, došlo je do novih nereda, u kojima su građani vatrometima i kamenicama počeli da gađaju policajce, koji su na napade uzvratili suzavcem.

Građani su tada počeli da se razilaze, nakon ponovnog apela policije. Mural je prekrečen, a policija u šumi na Zlatici, preko puta pasarele, i dalje je rasterivala deo demonstranata.

Vijesti pišu da su demonstranti nakon 22 sata počeli da se vraćaju, a policija je ponovo bacila suzavac. Dim od suzavca preplavio je park na Zlatici. Kod zida koji je prekrečen bilo je desetak pripadnika policije, a oko 22.30 začuo se suzavac i eksplozija iza škole “Dragiša Ivanović”. Policija je oko 23 sata iza škole razbila grupu demonstranata i privela više osoba. Nekoliko policijskih džipova i vatrogasno vozilo pripravno je na ulazu u kampu Zlatica. Zlatičani tvrde da policajci nijesu imali identifikacione brojeve na uniformi, tvrde Vijesti.

Iz Uprave policije je rečeno da je u zajedničkoj akciji službenika Uprave policije i Komunalne policije, radi saniranja javne površine, razbijena jedna grupa građana koja je ometala tu aktivnost.

Iz policije su saopštili da je na Zlatici okupljeno više grupa građana, koji su ih “ometali u saniranju javne površine”.

“Prvobitno su, više puta upozoreni da se raziđu, a potom im je izdato naređenje o koje su se oglušili. Aktivnosti su u toku”, rečeno je iz UP.