Šta se to događalo na Tajlandu: Vojnik ubio 26 ljudi, ranio 57, razlozi su “lične prirode”

0
Foto: Beta/AP

Tajlandski vojnik koji je usmtio 26 ljudi i ranio 57 i za kim je trajala potraga celu noć u trgovinskom centru na severoistoku Tajlanda ubijen je jutros, saopštila je policija te zemlje.

U pucnjavi je ubijeno 27 ljudi, uključujući i vojnika, rekao je danas tajlandski premijer Prajut Čan-o-Ča, navodeći da se radi o događaju bez presedana u toj zemlji.

“To je bez presedana u Tajlandu i želim da ovo bude poslednji put da se tako nešto dogodilo”, rekao je premijer na konferenciji za novinare u bolnici u Nakon Račasimi, gde su žrtve pucnjave prebačene iz tržnog centra gde se napad dogodio.

On je dodao da su motivi ubice bili “lične prirode” vezane za sukob oko prodaje jedne kuće.

Za Frans pres je šef kliminalne policije Džirabhob Buridedž rekao ranije da je napadač ubijen, a potvrdili su i Ministarstvo zdravlja i šef policije.

Napad je počeo juče u vojnoj bazi kod grada Nakon Račasima ( koji se zove i Korat) na severoistoku zemlje gde je vojnik ubio tri osobe nakon čega je vojnim vozilom pobegao u grad gde je nastavio da puca u prolaznike. Posle je otišao u tržni centar koji je policija opkolila i evakuisala sve prisutne. Tu je ostao celu noć naoružan jurišnim oružjem koje je uzeo iz kasarne.

Rafali su se čuli u zoru nekoliko sati pošto je policija upala u prizemlje centra i oslobodila desetine uspaničenih i šokiranih posetilaca. Policiji je trebalo 16 sati da okonča krizu.

Vojnik identifikovan kao vodnik Džakrapant Toma, prenosio je svoj masakr preko svog Fejsbuk naloga. Ubijen je oko 9.00 po lokalnom vremenu (3.00 po centralnoevropskom vremenu) rekao je za Frans pres šef kriminalne policije.

Prema portparolu policije ubili su ga komandosi elitnih snaga, a u operaciji je učestvovalo više stotina pripadnika snaga bezbednosti.

(Beta)