Šta se sve podrazumeva pod kovid propusnicama: “Potvrda o vakcinaciji, negativan PCR ili antigenski test, dokaz da ste preležali koronu u prethodnih sedam meseci”

0

Premijerka Srbije Ana Brnabić je saopštila da je na sednici Kriznog štaba za suzbijanje pandemije koronavirusa odlučeno da u Srbiji budu uvedene kovid propusnice u ugostitejskim objektima u zatvorenom prostoru.

“Ove mere važiće od 23. oktobra u 22 časa”, rekla je Brnabićeva.

Kako je Blic ranije preneo, Uredba o uvođenju kovid sertifikata trebalo bi da bude usvojena na sutrašnjoj sednici Vlade. Krizni štab odlučio da propusnice neće biti potrebne za apoteke i prodavnice.

Premijerka Srbije je objasnila šta se sve priznaje kao validan kovid sertifikat na osnovu kojih će građani od subote moći da uđu u zatvorene objekte posle 22 časa.

“Validan kovid sertifikat predstavlja potvrda druge, odnosno treće doze vakvcine. Mora da bude jasno da nije starija od 210 dana, kada je u pitanju druga doza”; istakla je ona.

Dodala je i da je omogućen boravak u zatvorenima i onima koji ne žele da se vakcinišu.

” To su negativan PCR test ne stariji od 72 sata. Ukoliko ne želite da se vakcinišete, možete da imate negativan PCR test, koji se vidi u vašem digitalnom sertifikatu. Takođe, negativan antigenski test, koji je validan 48 sati, ali i validan kovid sertifikat, ako ste preležali kovid u prethodnih sedam meseci”, rekla je Brnabić.

Istakla je i da apeli “vakcinacija, vakcinacija, vakcinacija”, pozivanje na rezultate, svedočenje lekara iz kovid zona da se građani vakcinišu, na žalost nisu dali rezultati.