Šta se sinoć događalo ispred RTS-a, rektorka kaže da osuda sa FON-a ne utiče na odluku o doktoratu, Zvezda dočekuje Totenhem: Vaš brifing za sredu

1
Foto: Google Maps/Igor Pavićević

VUČIĆ U UPITNIKU… – Predsednik Srbije Aleksandar Vučić gostovao je prethodne večeri na RTS-u, u emisiji Upitnik, uprkos tenziji ispred zgrade Javnog servisa.

“Hvala svim ljudima koji su danas brinuli, koji su se plašili kako ću da stignem. Uz nekoliko psovki uspeo sam da dođem. Neki momci su dobacivali pa su skočili, ali to je njihov posao, ništa strašno. Iznenadilo ih je to što sam došao pešice”, rekao je Vučić.

Na početku gostovanja, predsednik je rekao da je zahvalan ljudima zato što nisu pokazali nervozu, jer želi da izbegne sukobe.

“Tridesetak ljudi je ušlo u nepotreban dijalog, hvala na podršci, ali ne radite to, ja hoću da izbegnem sukobe”, rekao je.

REKTORKA: OSUDA FON-A NE UTIČE NA ODLUKU O DOKTORATU – Rektorka Univerziteta u Beogradu izjavila je da javna osuda Siniše Malog koju je predložilo Nastavno-naučno veće Fakulteta organizacionih nauka zbog toga što njegov doktorat sadrži “elemente neakademskog ponašanja” ne bi trebalo da utiče na odluku Odbora za profesionalnu etiku Univerziteta u Beogradu koju bi to telo trebalo da donese 22. novembra.

Odluka Odbora za profesionalnu etiku biće konačna, i Senat Univerziteta u Beogradu se u nju neće mešati, rekla je rektorka.

“Kako mi je rečeno od strane pravnika, odluka je konačna. Naglašavam, ja nisam pravnica, rečeno mi je da je to konačno i ja zaista želim da verujem da je to kraj”, rekla je Ivanka Popović.

RAZOČARANA VIŠEGRADSKA GRUPA – Čelnici zemalja Višegradske grupe izjavili su da su razočarani u EU zbog slanja negativnih signala ka Zapadnom Balkanu.

“Pošto nismo započeli pregovore sa Albanijom i Severnom Makedonijom, važno je ubrzati pregovore sa državama koje su već u tom procesu. Možemo da se iskupimo tako što ćemo pregovore sa Srbijom i Crnom Gorom maksimalno ubrzati, tako da nema problema sa daljim proširenjem”, rekao je Orban.

Premijeri Slovačke i Češke saglasili su se s Orbanom, rekavši da su takođe razočarani.

PRVI LETOVI SA AERODROMA “MORAVA” – Pet meseci posle otvaranja, s Aerodroma “Morava” kod Kraljeva poleteće prvi komercijalni avioni.

Po tri leta do Beča od decembra, a do Soluna od marta naredne godine subvencionisaće država, a operater “Aerodromi Srbije”, intenzivno pregovara s avio-kompanijama o uvođenju linija za Istanbul i neki od aerodroma u Nemačkoj.

“Uspeli smo da dobijemo ove letove od decembra, međutim to nikako ne znači da tu treba da stanemo. Očekujemo znatno bržu ekspanziju ovog aerodroma”, kaže Mihajlo Zdravković, direktor JP “Aerodromi Srbije”.

JUNKER: BREGZIT PREDUGA PRIČA KOJA MORA DA SE ZAVRŠI – Velika Britanija će istupiti iz EU do 31. januara 2020. godine, izjavio je predsednik Evropske komisije Žan-Klod Junker.

Premijer Velike Britanije Boris Džonson izjavio je ranije da će do kraja decembra 2020. godine postići trgovinski sporazum sa EU.

Dok pojedini britanski poslanici misle da će se sporazum lako postići, Junker je podsetio na činjenicu da su slični pregovori sa Kanadom “trajali godinama”.

Junker smatra nerealnim pristup Laburističke partije, koja je obećala da će ponovo pregovarati sa EU o sporazumu za Bregzit, iako će to biti posao za njegovog naslednika na čelu Evropske komisije.

“PUTIN NIJE DOBRODOŠAO” – Bivši ministar odbrane Bugarske Nikolaj Nenčev oštro je kritikovao dodelu nagrade u Rusiji predsedniku bugarskog pokreta „Rusofili“ Nikolaju Malinovu.

Malinov je u Bugarskoj optužen za špijunažu, a Nenčev je pozvao da se povuče poziv za posetu Bugarskoj koji je ranije upućen Vladimiru Putinu.

“Nakon Putinove provokativne drskosti prema našoj zemlji, mi se protivimo njegovoj poseti!”, navodi se u saopštenju Nenčeva.

Prema njegovim rečima, on je ogorčen zato što i predsednik i premijer i ministar spoljnih poslova ćute povodom uručivanja nagrade Malinovu.

HARADINAJ: RAZMENA TERIOTIRIJA BI BILA AGRESIJA – Vršilac dužnosti kosovskog premijera Ramuš Haradunaj kaže da je pitanje razmene teritorija Kosova sa susednim državama opasnija tema od Specijalnog suda u Hagu.

“Postoje teme o kojima radije ne bih raspravljao, bolje da ostanu tabu. Tema razmene teritorija je agresija. To je protiv ustava, ilegalno je. U drugim zemljama recimo ako neko u Americi je za razmenu teritorija sa Meksikom, bio bi zatvoren. Kod nas ne razumeju nikakvu građansku obavezu, nemaju pravo da razgovaraju o takvim temama, osetljive su teme. Uveravam da pokretanje teme razmene i ukidanje takse je mnogostruko opasnije od Specijalnog suda”, rekao je Haradinaj.

STOLTENBERG: SEVERNA MAKEDONIJA USKORO U NATO – Generalni sekretar NATO Jens Stoltenberg izjavio je da će Severna Makedonija za nekoliko meseci postati članica Alijanse.

Stoltenberg je u izjavi za ukrajinsku televiziju “1+1” govorio o pristupanju Severne Makedonije i Ukrajine NATO-u.

“Svi saveznici su se složili da će Ukrajina postati članica NATO-a. Crna Gora se pridružila NATO-u pre dve godine. Severna Makedonija će postati članica za nekoliko meseci. Niko nije mogao ni da zamisli da će Poljska i baltičke države postati članice Alijanse nakon rušenja Berlinskog zida”, poručio je Stoltenberg.

ZVEZDA DOČEKUJE TOTENHEM… – Fudbaleri Crvene zvezde igraće na svom stadionu protiv ekipe Totenhema, u četvrom kolu grupne faze Lige šampiona.

Bio je baš 6. novembar prošle godine kada je na Marakanu istrčao Liverpul, a navijači Zvezde veruju da bi istorija mogla da se ponovi, protiv Spursa.

Totenhem je došao u Beograd bez Orije, a pod znakom pitanja su Fertongen, Eriksen, Son, golman ekipe…

NASLOVNE STRANE DNEVNIH NOVINA:

1 KOMENTAR

Comments are closed.