“Šta se promenilo tokom noći, koja su objašnjenja, to ćemo videti…”: Crna Gora ponovo o 4.000 izlečenih za jedan dan u Srbiji od koronavirusa

1
Foto: Profimedia

Pomoćnica ministra zdravlja Crne Gore Vesna Miranović izjavila je da će struka odlučiti da li će dozvoliti da srpski držvaljani ulaze u Crnu Goru i to na osnovu odgovora koje će dobiti od srpskih kolega.

Nakon što je Srbija objavila da je u jednom danu izlečeno više od 4.000 obolelih od COVID-19 Institut za javno zdravlje tražio je pojašnjenje od kolega iz Srbije.

“Kakvu su metodologiju primenili, šta se to promenilo tokom noći, koja su objašnjenja u pitanju, to ćemo videti. Ne bavimo se politikom, nas interesuje naša država”, rekla je Miranović za TV Vijesti.

Neobično u ovoj priči je to što su, kako je rekla Miranovićeva, u Srbiji prethodno testirali dva puta, a sada jednom.

“Institut za javno zdravlje Crne Gore doneo je određene protokole po kojima smo se vodili, gde je pacijent od trenutka otkako nije imao simptome dva puta testiran, i test je trebalo da bude negativan, i to se odlično pokazalo. Bili smo potpuno bezbedni. Koji je princip Srbija preduzela, videćemo. Nas isključivo interesuje naša država”, rekla je Miranović.

Ona je dodala da ne bi razmatrala političke izjave.

“Razmatramo rizik koji stanovništvo Crne Gore može da istrpi, ne posmatramo zemlju posebno. Rizik mora da bude na najnižem nivou. Nema potrebe da se raspravljamo jedni sa drugima”, rekla je Miranović.

Ministar zdravlja Srbije Zlatibor Lončar rekao je da nema smisla pojašnjavati broj izlečenih kovid pacijenata državi koja, kako je kazao, nema rezultate, niti adekvatno znanje o koronavirusu.

Crnogorski ministar zdravlja Kenan Hrapović odgovorio mu je da način na koji je Crna Gora pristupila odgovoru na koronavirus i rezultati koje je postigla “neće ili ne žele da vide samo oni koji su zaokupljeni najperfidnijim manevrima da prikriju sopstveni poraz u borbi protiv pandemije”.

Državljani Srbije još ne mogu da uđu u Crnu Goru iako prema poslednjim podacima ima manje od 25 obolelih na 100.000 stanovnika. Crna Gora dozvoljava ulazak gradjanima 131 države koje ispunjavaju te epidemiološke uslove.

Ulazak iz Srbije u Crnu Goru za sada je moguć jedino crnogorskim državljanima i strancima sa stalnim ili privremenim boravkom u Crnoj Gori, ali uz 14 dana samoizolacije ili karantina.

Kako je agenciji Beta nezvanično rečeno u Vladi Crne Gore, državljani Srbije će naverovatnije od ponedeljka 15. juna moći da udju u Crnu Goru nakon što odluku o tome donese Nacionalno koordinaciono telo koje sednice održava petkom. Nakon što se većina odluka donese petkom, one počnu da se primenjuju ponedeljkom.

(Beta)

1 KOMENTAR

  1. Medicinski radnici ne skrnavite nas koji medicinu zivimo do kraja naseg postojanja. Strukovnicima je mesto inspired kompijutera a nama je mesto ispred humanog bica. Sramota je za sve vas doktore politikologe I papiriologe da nas ovakvim izjavama predstavljate svetu.STRUKOVNICI molim vas dozvolite nasim naucnicima mikrobiolozima da rade svoj posao I da se obrate nama humanim bicima koji hocemo rezultate njihovim istrazivackog rada. Doktori koji ne rade sa pacijentima su za administrative podatke zaduzeni I tri meseca mi cekamo da dobijemo njihove izvestaje. U prakticnoj MEDICINI nema mesta za POLITIKU. Testove koje vi isticete je sramota. Naucnici iz celog sveta su dokazali da su neadekvantni ali vi ignorisete sve to I na taj nacin ucestvujete u skrnavljenju nase MEDICINE.

Comments are closed.