Šta se događa u Libanu: Neredi, požar i vodeni topovi na protestima, a formiranje vlade još “ni od korova”

0
Foto: Profimedia

Libanska policija upotrebila je suzavac i vodene topove da bi rasterala demonstrante u centru Bejruta, dok su višemesečni protesti postali nasilni u “nedelji besa”, prenosi CNN.

Nekoliko stotina demonstranata bacalo je molotovljeve koktele, kamenje i vatromet na policiju, a koristili su i lasere kako bi poremetili tempo bacanja suzavca, u nasilnoj razmeni koja je trajala dva sata. Najmanje 140 ljudi je povređeno, a preko 80 hospitalizovano, kako je naveo Crveni krst te zemlje. Protesti traju već četiri meseca i usmereni su na vlasti koje ne mogu da formiraju vladu već četiri meseca.

Požar je zahvatio šatore u kojima borave demonstranti na centralnom trgu u Bejrutu. Za sada nije jasno šta je uzrokovalo požar. Policija je protiv demonstranata upotrebila suzavac i vodene topove.

Ministar unutrašnjih poslova Libana Raja el-Hasan rekla je da je neprihvatljivo napadati snage bezbednosti.

“Ja sam uvek podržavala pravo na proteste, ali je neprihvatljivo da se napadaju snage bezbednosti, kao i javna i privatna imovina”, napisala je ona na “Tviteru”.

Protesti su počeli sredinom oktobra zbog jedne od najgorih ekonomskih kriza u istoriji zemlje, što je dovelo do ostavke vlade premijera Sada Haririja, koji je ostao na toj funkciji do formiranja nove vlade. Do sada su protesti uglavnom bili mirni., ali su ove nedelje postali nasilni kada su krenuli napadi na banke i bankomate. Za sada se ne vidi napredak u formiranju vlade, u čiji sastav, kako traže demonstranti, treba da uđu nezavisni eksperti, a ne članovi političkih partija.

Demonstranti su u Bejrut došli iz svih krajeva zemlje, javlja AFP.