Šta se desilo s pucnjavom ispred Vlade u Zagrebu? “Istraga da utvrdi da li je premijer bio meta…”

0
Beta - AP Photo/Darko Bandic

(Beta) – Hrvatski ministar unutrašnjih poslova Davor Božinović izjavio je večeras za da će istraga utvrditi da li je premijer Andrej Plenković bio meta oružanog napada ispred sedišta Vlade u Zagrebu.

“Osoba koja je to učinila je ranila osobu iz obezbeđenja, pucala po zgradi Vlade… sigurno se ne može isključiti da je meta napada bilo nešto drugo”, izjavio je Božinović za Novu TV.

On je naveo da policija radi na tom slučaju, da se motiv istražuje i da će policija javno saopštiti informacije “kada to bude mogla”.

Hrvatski mediji prenose da je policija pokrenula kriminalističko istraživanje protiv širitelja govora mržnje i onih koji su ohrabrivali čin 22-godišnjeg Danijela Bezuka koji je u ponedeljak pre samoubistva hicima iz automatske puške pucao po zgradi Vlade i ranio policajca.

“U toku je kriminalističko istraživanje, ali o konkretnim osobama i njihovom broju ne mogu govoriti”, izjavio je šef Službe kibernetičke bezbednosti policije Renato Grgurić, prenela je agencija Hina.

Povodom postupanja policije zbog niza nepoželjnih komentara korisnika društvenih mreža ispod Bezukove poruke objavljene na Fejsbuku nakon napada, Grgurić je naglasio da je komunikacija policije s društvenim mrežama zbog nepoželjnog sadržaja na svakodnevnoj bazi.

Premijer Hrvatske Andrej Plenković izjavio je juče da oružani napad ispred sedišta Vlade ima i elemente terorističkog akta i da je reč o radikalizaciji koja nije uvezena.

On je istakao da “treba naći gnezdo u kojem se ovo izrodilo” i dodao da treba saznati ko je onaj ko je radikalizovao mladića da dođe u situaciju da puca u hrvatskog policajca.