Šta se desilo na Jarinju danas? “Gužvu napravili kamioni u tranzitu, među njima nije bilo robe iz Srbije”

0
Profimedia

Kamioni u tranzitu, njih oko šezdeset napravili su danas gužvu na administrativnom prelazu iz Srbije na Kosovo Rudnica-Jarinje, ali među njima nije bilo kamiona sa robom iz Srbije za kosovsko tržište, rekao je rukovodilac Centra za regionalnu saradnju u Privrednoj komori Srbije (PKS) Aleksandar Radovanović.

On je rekao da srpska roba od 1. juna ne može da se plasira na Kosovo bez oznake na deklaraciji “Kosovo Republika”.

Kosovska vlada donela je u subotu, 30. maja odluku da kamioni sa srpskom robom ne mogu na tu teritoriju bez posebne dozvole i da u dokumentaciji za izvoz robe na tu teritoriju svi proizvodi iz Srbije moraju imati oznaku “Republika Kosovo”.

Ministarka ekonomije, zapošljavanja, trgovine, industrije, preduzetništva i strateških investicija na Kosovu Rozeta Hajdari naložila je u nedelju uveče, 31. maja, uklanjanje sa tržišta sve robe iz Srbije koja “nije u skladu sa Ustavom Kosova”.

“Šleperi sa srpskim tablicama mogu da uđu na teritoriju Kosova samo pod uslovom da ne prevoze robu proizvedenu u Srbiji”, rekao je Radovanović za Betu. 

Kamioni u tranzitu, kako je rekao, koji su napravili gužvu moraju da prijave tranzit preko kosovske teritorije kosovskom oficiru za vezu u Beogradu.

Srpska roba koja je, prema rečima Radovanovića, ušla na Kosovo pre 1. juna i odluke o označavanju povlači se iz prometa zato što na ambalaži ne piše oznaka “Republika Kosovo”.

“Kosovska vlada odluku o označavaju robe na ambalaži primenjuje selektivno, pa tako roba iz EU i drugih zemalja ima statusno neutralnu oznaku “Kosovo” ili “XK”, a jedino Srbija mora da koristi oznaku “Republika Kosovo”, a isti princip važi i za dokumentaciju koja prati robu”, rekao je Radovanović.

Dodao je da je Srbija na Kosovo od 20. marta do 4. maja kada su bile suspendovane takse na sirovine (13. marta) i robu (1. aprila) plasirala na kosovsko tržište robe u vrednosti 40 odsto od obima plasmana u istom periodu 2018. kada nisu postojale takse.

(Beta)