Šta se desi kada pomešate AstraZeneka i Fajzer vakcinu: Studija na koju se dugo čekalo

0
Foto: Profimedia

Kod većine odraslih osoba nakon mešanja doza vakcina AstraZeneka i Fajzer/Bajontek došlo je do blagih do umerenih nus pojava, pokazalo je najnovije istraživanje Univerziteta Oksford, prenosi BBC.

Jeza, glavobolja i bolovi u mišićima zabeleženi su češće kada se kombinuju različite doze vakcine.

Sve neželjene reakcije bile su kratkotrajne.

„To je zaista intrigantno otkriće, a ne nešto što smo nužno očekivali“, rekao je profesor Metju Snejp iz Okfsordove grupe za vakcine.

U toku istraživanja ispitano je 830 dobrovoljaca starih oko 50 godina, a pokazalo se da su imali nus pojave nakon mešanja doza vakcina kompanija AstraZeneka i Fajzer/Bajontek.

Kako se navodi, nus pojave su bile kratkoročne i nije bilo drugih bezbednosnih posledica, a dobrovoljci su se najčešće žalili na jezu, umor, glavobolju, malaksalost i bolove u mišićima.

Svaki deseti dobrovoljac koji je primio dve doze AstraZeneke sa razmakom od četiri nedelje, prijavljivao je groznicu dok je u kombinaciji AstraZeneke i Fajzera procenat porastao za 34 odsto.

„Ne biste želeli da vakcinišete odeljenje prepuno medicinskih sestara istog dana (mešanjem doza različitih vakcina), jer ćete sledećeg dana možda imati više izostanka“, pojasnio je profesor Snejp.

Studija Kom-Kov (Com-Cov) pokrenuta je u februaru da bi se videlo da li će možda druga vakcina prilikom revakcinacije dati dugoročniji imunitet, bolju zaštitu od novih mutacija ili jednostavno da omogući razmenu vakcina klinikama kada neka od njih ostane bez zaliha.

Svi podaci iz studije biće objavleni u junu a preliminarni rezultati su objavljeni u medicinskom časopisu Lanset.