(Beta) – Premijer Izraela Benjamin Netanjahu izjavio je danas da je obogaćivanje uranijuma do 20 odsto iranski potez kojim se krši nuklearni sporazum sa velikim silama iz 2015. godine i da dokazauje da Iran razvija nuklearno oružje, preneli su izraelski mediji.

„Odluka Irana da nastavi da krši svoje obaveze, poveća obogaćivanje i promoviše podzemna postrojenja za industrijsko obogaćivanje uranijuma ne može se objasniti ni na koji drugi način osim željom da nastavi ostvarivanje svog cilja razvoja vojnog nuklearnog programa“, rekao je izraelski lider koji se protivio pomenutom sporazumu.

Netanjahu je istakao da Izrael, koji ima svoj program nuklearnog oružja, a čije postojanje izraelski lideri nikada nisu potvrdili, ni porekli, neće dozvoliti da Iran proizvede nuklearno oružje.

„Iran je počeo obogaćivanje uranijuma do 20 odsto u podzemnom objektu“, rekao je danas portparol iranske vlade.

Državna novinska agencija IRNA prenela je izjavu Ali Rabeija da je predsednik Hasan Rohani dao nalog za tu proizvodnju u podzemnom postrojenju Fordo.

Iran zaplenio tanker koji plovi pod južnokorejskom zastavom

Čuvari revolucije, idoeološka vojska Irana, zaplenili su danas tanker koji plovi pod južnokorejskom zastavom u vodama Zaliva, javili su novinska agencija Fars i još jedan lokalni mediji, navodeći kao razlog „rizik za životnu sredinu“.

„Mornarica Sepah (tela Čuvara revolucije) zaplenila je korejski brod u vodama Zaliva i prebacila ga u luke naše zemlje“, navela je agencija ne navodeći ime broda, prenosi agencija Frans pres.

„Taj brod koji plovi sa južnokorejskom zastavom zaplenjen je zbog zagađivanja sa naftom i rizika za životnu sredinu“, dodala je agencija.

Nekoliko sati pre objave agencije, Teheran je javio da južnokorejski diplomata treba da doputuje u Teheran da pregovara o više milijardi dolara zamrznutih u Seulu.

Zaplena broda u ključnom Ormuškom tesnacu doprinosi rastu tenzija na Bliskom istoku između Teherana i Zapada. Teheran je ranije danas objavio da je počeo da obogaćuje svoj uranijum do 20 odsto u podzemnom postrojenju.

Satelitski podaci sa portala MarineTraffic.com pokazali su danas popodne da se brod Hankuh Kemi nalazi kod Bandar Abasa bez objašnjenja oko promene njegove putanje. Brod je putovao iz Džubaila u Saudijskoj Arabiji za Fudžairah u Ujedinjenim Arapskim Emiratima, prenosi agencija AP. 

Brod nosi hemijski tovar, za koji nije preciziranu šta je, prema analizi podataka firme Refinitiv.

Niko nije odgovorio na pozive južnokorejskom ministarstvu spoljnih posolva i navedenom vlasniku broda DM Shipping Co iz Busana, u Južnoj Koreji. 

Iran nije potvrdio lokaciju broda. 

Ambri, britanska bezbednosna firma, ranije je prijavila incident navodeći da izgleda kao zaplena. Druga pomorska bezbednosna firma Dryad Global, navela je da se posada sastoji od 23 mornara iz Indonezije i Mjanmara.

SPECIJALNA NOVOGODIŠNJA AKCIJA

104 NEDELJNIKA i 12 poklon knjiga po neverovatnoj ceni od samo 11.999 dinara!

52 NEDELJNIKA i poklon knjiga „ISTORIJA 21. VEKA“ za samo 7.999 dinara!

Ostavite komentar

Your email address will not be published. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.