Crna Gora: Krivokapić predložio razrešenje ministra zbog izjave o Srebrenici, deo parlamentarne većine neće glasati za smenu, protesti u više gradova

1
Kenzo TRIBOUILLARD / AFP / Profimedia

Predsednik Vlade Crne Gore Zdravko Krivokapić saopštio je jutros da je tražio ostavku od ministra pravde, ljudskih i manjinskih prava Vladimira Leposavića zbog nedavne izjave o Srebrenici u kojoj je rekao “da će priznati genocid u Srebrenici kada se to nedvosmisleno utvrdi” i da je sud u Hagu, gde je suđeno, “izgubio svoj legitimitet”.

Kako ministar Leposavić nije promenio svoj stav, crnogorski premijer je doneo predlog o njegovom razrešenju i izazvao talas negodovanja dela parlametnarne većine u Skupštini Crne Gore.

Krivokapić je istakao da je ostavku Leposavića tražio jer je to “najbolji način da ličnim činom crnogorska Vlada pokaže svoju odgovornost” i dodao da je Leposavić čovek retke intligencije i izuzetnog poznavanja prava, te da je za taj nivo kompetencije “nedopustivo da iznosi svoje privatne stavove”.

Odjeci Krivokapićeve odluke

Ubrzo su usledile rekacije pojedinih lidera Demokratskog front (DF) koji su istakli da neće podržati razrešenje ministra Leposavića.

Predsednik Nove srpske demokratije i jedan od lidera DF-a Andrija Mandić je rekao neposredno nakon sastanka lidera parlamentarne većine kako je “DF podržao Vladu 4. decembra”, ali da nije dobro da se “raspravlja između ministra Leposavića i premijera”

Sličan stav je izneo i Milan Knežević, predsednik Demokratske narodne partije (DNP), takođe jedan od lidera DF-a, koji je rekao da “protiv Vlade najviše radi premijer Krivokapić”.

Marko Milačić, još jedan predstavnik većine u crnogorskoj Skupštini i predsednik Prave Crne Gore, izjavio je da ta stranka neće glasati za razrešenje ministra, ubeđena da ministar “nije rekao ništa sporno sa aspekta istine”.

On je dodao da, ipak, razume kompleksnu poziciju Krivokapićeve Vlade koja je osuđena da svakodnevno “balansira između konstituenata nove parlamentarne većine”.

Odluci su se usprotivili i Radnička partija (RP), Socijalistička narodna partija (SNP), “Pokret za promjene”, dok je poslanik “Demokratska Crna Gora” Boris Bogdanović poručio da “Demokrate neće smenjivati Leposavića sa Demokrtaskom partijom socijalista (DPS), ukoliko ne bude dogovora unutar parlamentarne većine”.

Protesti podrške Leposaviću i blokirane ulice u više crnogorskih gradova

U međuvremenu, više stotina građana se okupilo u Podgorici, Nikšiću, Beranama, Pljevlji, Bijelom Polju i Baru kako bi izrazili protest povodom odluke Krivokapića o pokretanju postupka za razrešenje ministra Leposavića, prenele su podgoričke Vijesti.

Policija je ispred Vlade upozorila okupljene da protest nije prijavljen, a okupljeni su skandirali “Kosovo je srce Srbije”, “Oj, Kosovo, Kosovo”…

Kako su preneli crnogorski mediji, okupljeni građani u Podgorici su vređali predsednika crnogorske Skupštine Aleksu Bečića poručujući mu “da je izdao Kosovo”.

1 KOMENTAR

  1. И време је било да смените најпаметнијег међу вама. Сад напред, док поново не стигнете до Мила и Милових.

Comments are closed.