Šta se dešava s predsednikom Češke: Stav bolnice je da nije u stanju da obavlja funkciju, dugoročna prognoza “krajnje neizvesna”

0

(Beta) – Predsednik Češke Miloš Zeman koji od 10. oktobra leži na intenzivnoj nezi Centralne vojne bolnice u Pragu trenutno nije u stanju da obavlja svoju ustavnu funkciju a s obzirom na prirodu njegove bolesti dugoročna prognoza je krajnje neizvesna, saopštili su danas na zahtev Senata Parlamenta Češke Zemanovi lekari.

“Prema stavu bolnice Miloš Zeman sada iz zdravstvenih razloga nije u stanju da obavlja nikakve radne obaveze. Prema stavu bolnice je zbog prirode osnovnog obolenja dugoročna prognoza krajnje neizvesna a time je malo verovatna mogućnost da će se narednih nedelja vratiti vršenju obaveza”, preneo je zaključke Zemanovih lekara koje je dobio kao odgovor na svoje pismo predsednik Senata Miloš Vistrčil.

Gornji dom parlamenta bio je prinuđen da se obrati direktno Centralnoj vojnoj bolnici zato što je Predsednička kancelarija nedeljama tvrdila prvo da je predsednik samo iscrpljen i dehidriran a zatim kada su konačno priznali na dan parlamentarnih izbora 8. i 9. oktobra da je Zeman bolestan, šef kancelarije i portparol tvrdili su da je Zeman i na intenzivnoj nezi u stanju da rasuđuje i vrši funkciju.

Tu istu informaciju od lekara da predsednik Zeman mora da se leči i da nema šanse da se nedeljama vrati obavezama a da je dugoročna prognoza neizvesna dobio je pre Senata i šef Predsedničke kancelarija Vratislav Minarž tri dana pošto je Zeman hospitalizovan, 13. oktobra, napisali su Zemanovi lekari Senatu.

Minarž je, međutim, danas izašao pred novinare da kaže kako je predsednik bio u stanju da radi i na intezivnoj nezi u bolnici a zvanično pitanje Senata označio za medijsku igru koja ima za cilj da oduzme Zemanu njegove nadležnosti.

“Okruženje predsednika je neprihvatljivo”, reagovao je na to Minaržovo obraćanje medijima premijer Andrej Babiš.

Odlazeći premijer Babiš je u razgovoru za češki javni radio servis rekao da ovo nisu dobre vesti.

“Pitanje je da li je to trajno stanje ili postoje šanse za poboljšanje. Ja sam spreman da razgovaramo ali sada je na potezu Senat”, rekao je Babiš.

Senat je već najavio kada je Zeman smešten u bolnicu da ako lekari konstatuju da ne može da obavlja svoju ustavnu funkciju, pošto ga u novembru čeka jedna od retkih zaista važnih obaveza u inače pretežno ceremonijalnoj funkciji, da imenuje posle izbora novu vladu, da će aktivirati član 66 Ustava kojim privremeno nadležnosti šefa države prelaze na premijera i predsednike oba doma parlamenta.

Zemanu ističe drugi petogodišnji mandat na čelu Češke početkom 2023. godine a član 66 Ustava ne znači da ga parlament smenjuje, već da mu samo privremeno ili ako bude potrebno i do kraja mandat oduzima nadležnosti.