Duže konzumiranje hrane bogate mastima i šećerom može značajno da smanji pamćenje i koncentraciju, tvrde neurolozi sa Oksforda.

U studiji objavljenoj u The American Journal of Clinical Nutrition, potvrđeno je da se ljudi koji su samo četiri dana zaredom jeli doručak bogat mastima i šećerom, imali problem s pamćenjem, ali i s raspoloženjem, prenosi 24sata. Slična studija izvedena je na jednom univerzitetu u Sidneju, gde su iste kognitivne probleme imali i gojazni i oni koji su četiri dana jeli mastan i sladan doručak. Takav način ishrane dovodi do problema s učenjem i poremećajem pažnje koji je zabeležen kod gojaznih.

Ako se čips ili gazirana pića konzumiraju često, to može da dovede do sličnih simptoma: masnoća i šećer podižu nivo šećera u krvi, što utiče na metabolizam glukoze i proizvodnju insulina u telu, piše časopis Psychological Science.

Ostavite odgovor

Vaša adresa e-pošte neće biti objavljena. Neophodna polja su označena *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.