Šta se dešava na severu Kosova: Avioni Vojske Srbije iznad Jarinja, Albanija poslala poruku, Stefanović i Mojsilović u obilasku “snaga u povišenoj borbenoj gotovosti”

0
BETAPHOTO/MINISTARSTVO ODBRANE SRBIJE/Darimir Banda/MO

Avioni Vojske Srbije (VS) i danas su nadletali područje oko administrativnog prelaza Jarinje sa Kosovom i Metohijom.

Kako je prenela Radio-televizija Srbije (RTS), dva aviona Orao preletela su područje oko administrativne linije na kom su rasporedjene specijalne snage kosovske policije, ali i veliki broj Srba sa severa Kosova koji blokiraju lokalni put zbog odluke Prištine o zameni srpskih registarskih tablica.

Prethodno je i helikopter Kfora nadletao područje oko prelaza Jarinje, a juče su to područje nadletali i helikopteri Vojske Srbije.

Na društvenim mrežama pojavili su se snimci prebacivanja tenkova Vojske Srbije u blizinu administrativne linije.

Stefanović i Mojsilović obilaze snage u “Rudnici” uz pratnju ruskog ambasadora

Ministar odbrane Nebojša Stefanović i načelnik Generalštaba Vojske Srbije general Milan Mojsilović obilaze danas deo snaga u  povišenoj borbenoj gotovosti, koje su rasporedjene u Garnizonu u Raškoj, vojnoj bazi “Rudnica” i na pravcu ka administrativnom prelazu Jarinje, a sa njima je i ruski ambasador u Beogradu Aleksandar Bocan-Harčenko.

U obilasku je i izaslanik odbrane general-major Aleksandar Zinčenko, s ciljem da bi se lično uverili u aktuelnu situaciju, javila je Radio televizija Srbije (RTS).

Stefanović je naveo je da je vojska spremna da svakog trenutka odgovori na sve izazove koji su pred nju postavljeni, da će “zaštititi svoj narod i da se neće ponoviti pogrom Srba”.

“Naše tužilaštvo će u narednim danima razmotriti da li postoji osnov za pokretanje postupaka protiv onih pripadnika (specijalne jedinice) Rosu koji su činili različite vrste krivičnih dela – dela terorizma i druge vrste krivičnih dela koja su bila ispoljena u prethodnim danima nad Srbima u južnoj srpskoj pokrajini”, naveo je Stefanović, prenela je RTS.

Kosovska policija

U ranim jutarnjim satima, kolona vozila kosovske policije prošla je kroz Zubin Potok na putu za Brnjak, prenosi Klan Kosova.

U međuvremenu, kosovski premijer Aljbin Kurti pozvao je danas lidere stranaka na sastanak radi razgovora o situaciji na severu.

Kurtijev sastanak

Premijer Kosova Aljbin Kurti danas se povodom situacije na severu Kosova sastao sa liderima  Demokratske partije Kosova (DPK) i Demokratskog saveza Kosova (DSK), Memljijem Krasnićijem i Ljumirom Abdidžikuom.

Sastanak kosovskog premijera sa liderima opozicionih stranaka zatražio je juče predsednik DSK Ljumir Abdidžiku.

Kako je saopšteno iz Vlade Kosova, lideri DPK i DSK “informisani su o bezbednosnoj situaciji u zemlji, posebno na severu Kosova”.

“Razgovaralo se o situaciji i razvoju dogadjaja u severnom delu Kosova, kao i posvećenosti institucija u službi mira i bezbednosti, ustavnosti i zakonitosti u zemlji”, kaže se u saopštenju.

Poruka iz Albanije

Ministarstvo Evrope i spoljnih poslova Albanije pozvalo je Srbiju da “povuče oružane snage upućene na granicu sa Kosovom”.

Pozvali su Srbiju i da radi na hitnoj deeskalaciji situacije

U saopštenju za javnost se ističe da je Albanija posebno zabrinuta zbog “raspoređivanja srpskih oružanih snaga u blizini granice sa Kosovom i vojnih aviona koji lete blizu i iznad vazdušnog prostora Kosova, što podstiče pojedince na izazivanje nemira i nasilja, kao i na destabilizaciju Kosova”.