Šta se dešava na Jarinju: Bačen suzavac na građane koji protestuju; “Ili će se sprovoditi ili nema Briselskog sporazuma”; “tablice nisu naša želja”

1
Printscreen/YouTube/Kosovo online

Počelo je oduzimanje tablica sa oznakama sa severa Kosova, a vozila sa oznakama iz centralne Srbije moraju da uzimaju probne oznake i da plaćaju taksu, prenosi RTS.

Prema prvim informacijama, taksa je pet evra, a probne tablice traju dva meseca. 

Specijalne jedinice kosovske policije Rosu raspoređene su od jutros na dva administrativna prelaza – Jarinju i Brnjaku. Srbi sa severa KiM blokirali su prelaz Jarinje u oba smera, a pripadnici Rosu zahtevaju od njih da se raziđu.

Privremena Vlada u Prištini odlučila je da uspostavi reciprocitet sa centralnom Srbijom u pogledu registarskih oznaka vozila.

U dokumentu, koji je potpisao ministar unutrašnjih poslova privremenih institucija u Prištini Dželjaj Svečlja, navodi se da se obavezuju svi koji imaju tablice srpskih oznaka da dobiju probne kosovske tablice, da se izmena tablica vrši na svim prelazima, kao i da se obavezuju vozači da probne tablice postave na potrebna mesta spreda i pozadi vozila.

Ističe se da je važenje probnih tablica 60 dana, kao i da je taksa za probne tablice pet evra.

Dodaje se da će stranke dobijati potvrdu zbog uverenja o registraciji vozila.

https://www.nedeljnik.rs/vucic-danas-je-jedan-od-najtezih-dana-za-nas-narod-sa-kim/

Saobraćaj u prekidu na putevima ka Kosovskoj Mitrovici i Zubinom Potoku

Nekoliko automobila i kamiona čeka na ulaz na Kosovo i Metohiju, prenosi RTS.

Na teritoriju pokrajine moguće je ući samo pešice, zbog čega se većina putnika vratila u centralnu Srbiju.

Saobraćaj je i dalje u prekidu na putevima Raška – Kosovska Mitrovica i Ribariće – Zubin Potok.

Kosovska policija: Od sutra privremene tablice i u centrima za registraciju vozila

Građani Kosova i Metohije od sutra 21. septembra mogu da preuzmu privremene tablice u svim centrima za registraciju vozila, saopštilo je ministarstvo unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija.

U saopštenju se napominje da građani koji na izlazu iz KiM idu ka centralnoj Srbiji mogu da koriste srpske tablice, ali da na ulazu i u saobraćaju unutar KiM moraju da koriste privremene tablice “RKS”, prenosi Kossev.

Kosovska policija upotrebila suzavac kod punkta Brnjak

Kosovska policija je kod administrativnog punkta Brnjak upotrebila suzavac kako bi rasterala okupljene Srbe koji mirno protestuju protiv odluke privremenih institucija u Prištini.

Okupljeni se nisu udaljili sa mesta na kojem protestuju.

Euleks: Pomno pratimo aktuelna dešavanja

Misija vladavine prava Evropske unije na Kosovu i Metohiji (Euleks) pomno prati aktuelna dešavanja na administrativnim prelazima i u stalnom je kontaktu sa kosovskom policijom i Kfor-om, saopštila je ta misija.

“Euleksovi timovi za podršku dijalogu već su obišli prelaze Mutivode, Merdare, Brnjak i Končulj, a planiraju da obiđu još dva”, saopšteno je iz misije.

Podsećaju da Euleks nema mandat da odobrava ili raspoređuje Kosovsku policiju.

“Formirana policijska jedinica Euleksa sprovodi izviđačke patrole na severu Kosova i spremna je da deluje kao drugi bezbednosni odgovor ako to zatraži Kosovska policija”, navedeno je u saopštenju Euleksove pres službe.

“Ili će Briselski sporazum biti sprovođen ili neće biti sporazuma”

Direktor Кancelarije za Кosovo i Metohiju Petar Petković rekao je za RTS, povodom jutrošnjih dešavanja na severu КiM, da su “jednostrane akcije koje je od jutros preduzeo Aljbin Кurti bez presedana”.

“On (Кurti) sa oružanim snaga, specijalnim jedinicama Rosu upada na sever Кosova i Metohije, negde u 5.45 jutros, opet kršeći sporazum iz 2013. godine da upravo te jedinice Rosu ne mogu da ulaze na prostor severa КiM i oni su se uputili u pravcu administrativnih prelaza Jarinje i Brnjak da bi asistirali u toj suludoj odluci Aljbina Кurtija da oduzima registarske srpske tablice koje se izdaju za prostor КiM, ali i srpske registarske tablice iz centralnog dela Srbije”, kazao je Petković.

Dodao je da bi “Aljbin Кurti da uređuje i našu državu i da odlučuje o tome koje će se registarske tablice primenjivati, a koje ne”.

“Ovakav način njegovog ponašanja pokazuje da je Aljbin Кurti spreman da ide do kraja u izazivanju incidenata na prostoru Кosova i Metohije i mi smo juče to upozorili. Neće mu poći za rukom da na takav način ugrožava život i bezbednost našeg naroda na КiM, jer ovim ponašanjem i ukidanjem ovih tablica dovodi se u pitanje i to da naši ljudi odlaze na posao, da nećemo imati mogućnost da prevozimo našu decu u škole, da neće moći bolesnici da se prevoze u sanitetskim vozilima koja imaju КM, PR i druge tablice”, naveo je Petković.

Poručio je da će se boriti i da se nada da će se izboriti protiv odluka privremenih institucija u Prištini i da će se odlukama Aljbina Кurtija zaustaviti život na severu Кosova i Metohije.

Petar Petković je naveo da treba da se poštuje sporazum iz 2011. godine, kao i dva sporazuma iz 2016. godine kojima se produžava rok trajanja neutralnih КS tablica.

Кurti: Tablice nisu naša želja, to je nametnula druga strana

Premijer privremenih prištinskih institucija Aljbin Кurti tvrdi da oduzimanje tablica nije bila želja Prištine, već nešto što je nametnuto “s druge strane”, misleći na Beograd, piše Кoha.

Кurti je rekao da će, sve dok, kako tvrdi, “građani Кosova plaćaju za tablice kada uđu u Srbiju, na snazi biti i obaveza da sva vozila imaju oznaku RКS”.

Rekao je da je kosovska policija danas preduzela “neophodne akcije i konfiskovala sve nevažeće tablice” na administrativnim prelazima.

Dodao je da je 15. septembra istekao sporazum o tablicama postignut u okviru Briselskog sporazuma i naveo da je od tada prestalo izdavanje tablica sa “oznakom КS”.

“Očekujem da će svi građani ispravno razumeti, danas počinje primena sporazuma koji je Srbija dogovorila sa Evropskom unijom. Registarske tablice nisu naša želja, već to nameće druga strana”, rekao je Кurti.

Rosu pretresa građane koji su peške krenuli u centralnu Srbiju

Pripadnici specijalne jedinice Rosu od jutros na prelazu Jarinje pretresaju građane koji su se pešice uputili ka centralnoj Srbiji, jer drugačije ne mogu da pređu.

Prelaz je blokiran u oba pravca.

Navodi se i da se obavezuju agencija za civilnu registraciju i kosovska policija da implementiraju odluku, kao i da odluka stupa na snagu danom potpisivanja, prenosi Kosovo onlajn.

Kako javlja reporter Kosova onlajn sa Jarinja, veliki broj nezadovoljnih građana okupio se zbog pojačanog prisustva specijalnih jedinica Rosu i najavljenog uspostavljanja reciprociteta od strane vlasti u Prištini za saobraćajne tablice sa oznakama iz centralne Srbije.

Oni su zaustavili saobraćaj u obe kolovozne trake kod administrativnog prelaza Jarinje, a specijalne jedinice Rosu traže od njih da se raziđu.

Građani kažu da su došli da mirno izraze svoje nezadovoljstvo, a da su upravo jedinice Rosu prve blokirale put i sa dugim cevima plaše građane duž čitavog puta prema Mitrovici.

Potpredsednik Srpske liste Igor Simić rekao je za TV Pink da su građani sa severa KiM uznemireni ovom, kako kaže, demonstracijom sile.

Simić je apelovao na građane da ostanu uzdržani i ne nasedaju na provokacije iako je u pitanju, kako je istakao, brutalno kršenje sporazuma o slobodi kretanja i Briselskog sporazuma.

Naveo je da je Predsedništvo Srpske liste tim povodom održalo sednicu i da su u toku pokušaji da se u kontaktu sa predstavnicima međunarodne zajednice ukaže na opasnost situacije i pronađe rešenje.

9.500 hiljada vozila

 Odluka kosovske vlade o zabrani srpskih tablica je jednostrana i nerešiv je problem za vlasnike 9.500 automobila koji su registrovani u centralnoj Srbiji, izjavila je danas Milica Andrić iz NVO Nova društvena inicijativa sa sedištem na severu Kosova.

Andrić je agenciji Beta kazala da su u znak protesta lokalni Srbi postavili barikade u blizini administrativnih prelaza Brnjak i Jarinje, dok se u neposrednoj blizini nalaze i specijalne jedinice kosovske policije s dugim naoružanjem i oklopnim vozilima. 

“Trenutno se na Jarinju i Brnjaku saobraćaj ne odvija, dok su drugi prelazi prohodni. MUP Kosova je tek jutros saopštio da tablice koje su izdate u izmeštenim kosovskim policijskim upravama u centralnoj Srbiji, a kojih ima oko 9.500, ne važe”, kazala je Andrić. 

Naglasila je da za ta vozila MUP Kosova neće izdavati probne tablice, a postojeće srpske tablice biće oduzimane. 

“Dakle, prema jednostarnoj odluci MUP Kosova, 9.500 automobila sa oznakama PR, PE, PZ, KM, UR i DJ više neće moći da se vozi. Prema važećim zakonskim propisima ta vozila neće moći ni da se preregistruju”, objasnila je Andrić. 

Dodala je da kosovska vlada nije objasnila šta će biti s automobilima sa srpskim tablicama. 

“Ne zna se da li će možda biti čak i konfiskovana. Ta vozila su i do sada imala ograničenu mobilnost, mogla su da se kreću samo u opštinama na severu Kosova i da prelaze samo Jarinje i Brnjak”, rekla je Andrić. 

Navela je da se u Briselu najviše pregovaralo o slobodi kretanja, a da je današnja odluka MUP Kosova posledica neprodužavanja dogovora o korišćenju registarskih tablica. 

Predsednik Srpske liste Goran Rakić je kazao da je odluka kosovskih vlasti direktno uperena protiv interesa srpskog naroda.

“Vučiću reaguj, narod je uznemiren i uplašen”, rekao je Rakić koji je ministar u kosovskoj vladi.  

1 KOMENTAR

  1. Zamena tablica je u našim medijima najavljena još u februaru, i zato, molim vas, ne dižite tenziju. Oni koji su potpisali Briselski, i ostale sporazume jako dobro znaju o čemu se ovde radi.

Comments are closed.