Šta se danas događa na KiM: Optužbe o “podmetnutom požaru i bačenoj bombi”, ni Rosu ni demonstranti ne menjaju pozicije

0
(beta/AP Photo/Bojan Slavkovic)

U toku je šesti dan protesta Srba sa Кosova i Metohije nezadovoljnih raspoređivanjem specijalnih snaga policije na Jarinje i Brnjak, i odlukom Prištine o zameni registarskih tablica. Noć su proveli u grupama u šatorima i oko vatre, jer je noć bila hladna.

Rosu je i dalje na svojim pozicijama, ali i Srbi sa severa КiM. Ni jedni, ni drugi ne odustaju.

“Zapaljen centar za registraciju, u Zvečanu napad eksplozivnom napravom”

Kosovski ministar unutrašnjih poslova Dželjalj Svećlja saopštio je danas da su nepoznate osobe zapalile prethodne noći Centar za registraciju vozila u Zubinom Potoku, a da je ujedno izvršen napad i u Centru za civilnu registraciju u Zvečanu.

Dželjalj Svećlja saopštio je na Facebooku da se noćas u 1 posle ponoći dogodio kriminalni akt sa terorističkim elementima. On je naveo da su osumjičeni zapalili registracioni centar koji se nalazi u opštini Zubin Potok.

Kosovska policija odmah je izašla na lice mesta i uskoro ćemo imati nove informacije, kaže.

Takođe, napadnut je i registracioni centar u Zvečanu, i to ekplozivnom napravom, saopštio je on.

Na snimku koji je za Kossev dostavio Zubin Potok INFO moguće je videti dim kod ulaznih vrata zgrade.

Komandir vatrogasne stanice u Zubinom Potoku Saša Božović rekao je za Kossev da je vatra zahvatila dve kancelarije u zgradi opštine u kojoj, u trenutku izbijanja požara, nije bilo nikog.

Požar je ugašen noćas oko pola tri.

Priština ocenjuje da je uvođenje reciprociteta strateška odluka i da će tako diktirati svoju ulogu u odnosu na Beograd. Barikade Srba na administrativnim prelazima nazivaju nezakonitim, ali i da treba dobro proceniti kada bi trebalo ukloniti barikade, javlja izveštač RTS-a.

Кfor i Euleks pozivaju na deeskalaciju situacije. Кvinta od Prištine ponovo traži sprovođenje odluke o manastioru Visoki Dečani.

Noć je protekla mirno, ali je bila napeta. Na Jarinju danima nema automobila. Oni koji naiđu su uglavnom stranci. Tu je samo jedan kamion, a prethodnih dana bilo ih je desetak.

Specijalne jedinice Rosu posle više naleta helikoptera Vojske Srbije promenile su položaje.

Ispred vozila, za razliku od prethodnih dana, samo po jedan naoružani policajac.

Trenutno je mirno, prenose naši izveštači. Izvršena je još jedna smena policije.

Nato poziva na smirivanje situacije i povratak dijalogu.

Portparol Alijanse Oana Lungesku poručila je u objavi na Tviteru da NATO poziva i Beograd i Prištinu da budu uzdržani, izbegnu jednostrane akcije i vrate se dijalogu.

“Mandat NATO i Кfora ostaje da se obezbedi sigurno i zaštićeno okruženje i sloboda kretanja za sve zajednice”, navela je Lungesku.

Novi izaslanik Stejt departmenta za Zapadni Balkan Gabrijel Eskobar da se Beograd i Priština uzdrže od štetne retorike, razgovaraju o registarskim tablicama u Briselu i ne militarizuju trenutnu situaciju.