Šta se dešavalo na severu Kosova: “Srbi odbili da Kfor zameni Rosu”, niko ne menja svoje pozicije

0
Foto (BETAPHOTO/SASA DJORDJEVIC/EV)

Administrativni prelazi na severu Kosova Brnjak i Jarinje i dalje su pod blokadom zbog protesta Srba nezadovoljnih odlukom prištinskih vlasti o ukidanju tablica sa neutralnom oznakom.

Putevi Leposavić – Raška i Ribarići – Zubin potok blokirani su za saobraćaj, a situacija na prelazima je mirna, javio je RTS.

“Srbi odbili da Kfor zameni Rosu”

Ministar unutrašnjih poslova privremenih prištinskih institucija Đeljalj Svećlja ponovio je da posvećenost specijalne jedinice nema za cilj ugrožavanje interesa građana, već za zaštitu graničnih prelaza i osoblja koje tamo radi, prenosi Kossev.

Svećlja je na konferenciji za novinare rekao da se nakon postavljanja barikada pojačala retorika srpskih vlasti i paralelnih struktura koje su, kako je rekao, angažovanje Specijalne jedinice za njih prikazale kao represiju.

On je takođe govorio o ponudi KFOR-a da se Specijalne jedinice povuku, kazavši da su tu ponudu prihvatile kosovske vlasti, ali da su je srpski stanovnici odbili, i da je prema njegovim rečima, ovo odbijanje otkrilo njihovu pravu svrhu, a to je da je politički cilj blokiranje puteva na Jarinju i Brnjaku.

„KFOR je ponudio dodatne angažmane i osigurao granične prelaze dodatnim snagama. Mi smo kazali da je uklanjanjem barikada prisustvo Specijalne jedinice nepotrebno, ali su čak i ovu ponudu komandanta KFOR -a odbili ti ekstremistički elementi“, kazao je Svećlja.

Nekoliko oklopnih vozila specijalne jedinice policije nalazi se nedaleko od prelaza Jarinje, a pet vojnika Kfora juče je po prvi put došlo do prelaza i vratilo se nazad, kako je najavljeno iz komande medjunarodnih snaga u Prištini, u sklopu pojačanih patrola.

Srbi sa severa Kosova zahtevaju ukidanje odluke o zameni registarskih tablica, i da se povuku specijalne jedinice kosovske policije koje nadgledaju sprovodjenje te mere.