Šta posle “doktorata” ministra finansija; Životna ispovest Milka Đurovskog; Kako je Deda Avram pobedio inflaciju i izgubio od Miloševića – Izašao je novi Nedeljnik

Na kioscima je novi Nedeljnik, na povećanom broju strana. Pogledajte šta vas čeka između korica

1
Fotografije: Tanjug; Igor Pavićević; Profimedia

GROBNICA ZA DOKTORAT – Afera tokom koje je vlast, koristeći sve raspoložive resurse, pokušavala da dokaže da je Siniša Mali stručnjak koji je napornim radom napisao doktorsku tezu, uprkos svim dokazima koje je akademska zajednica pružila javnosti, napokon je dobila epilog. Ministar, ipak, ne izgleda kao čovek koji će snositi političke posledice. Zašto je baš on najčuvaniji saradnik Aleksandra Vučića, koji ne preza čak ni od toga da ministra poredi s Danilom Kišom, a da najbolje među srpskim profesorima optuži da su odluku doneli iz političkih razloga? I da li su u pravu oni koji govore o “oslobađanju od straha” i tome da je ovo “samo početak”?

ŠIZOFRENI TALAS – Politika je sistem u kojem vas talas uvek jednom izbaci gore. Ali vas isto tako olupa o zemlju, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja Nedeljnika.

KNJIŽEVNOST – Zar možete zamisliti ozbiljnog pisca, ili kritičara, ili profesora, da nije zainteresovan za svet? Za globalna kretanja, ne samo u književnosti? Ali zar možemo biti ravnodušni prema onome kroz šta je ovaj narod prolazio i prolazi? Naši ozbiljni pisci su bili, i morali su biti i “nacionalisti” i “globalisti”, kaže za Nedeljnik dopisni član SANU Jovan Delić, profesor Srpske književnosti 20. veka na Filološkom fakultetu u Beogradu.

Naslovna strana novog broja Nedeljnika, koji je na svim kioscima od četvrtka, 28. novembra

TERORISTI I POLITIČARI – Nemamo mi u Srbiji mnogo osnova da preziremo druge zemlje i narode, sa sudbinama težim od naše. A kamoli da im budemo moralne sudije, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom Nedeljniku.

MILKO – Čovek zbog čijeg se prelaska iz Zvezde u Partizan tresla čitava (velika) zemlja, fudbaler kojeg su pratili skandali sa hapšenjima, cigaretama, prvi igrač koji je nosio helanke ispod šortsa i iscepane farmerke u čitavom Beogradu, autentična fudbalska rokenrol zvezda Jugoslavije i onaj u kojeg se i dalje kunu u Groningenu, danas nadomak Maribora živi mirno. Napravio je novu kuću, a kupio je i fantastičnu kolenicu. Da znate samo kakav podvarak sprema Milko Đurovski…

DEDA AVRAM – Zastrašujuća hiperinflacija, koja je bila dostigla preko 300 miliona procenata godišnje, eliminisana u jednom impresivnom potezu. Trajna vrednost Avramovićevog programa je u tome što je pokazao da hiperinflacija nije nužna čak ni u ratnim okolnostima. Njegov pokušaj je propao jer političke reforme nisu pratile ekonomske promene. Političarima je bilo lakše da promene guvernera Avramovića nego sistem po kome su vladali. Tekst o Deda Avramu iz pera Miše Brkića.

SUMRAK MERKELOVE – Naizgled, u Nemačkoj je sve u redu. Ekonomija je, uprkos svemu, i dalje stabilna, ali je atmosfera napeta između Alpa i Baltika. Dugi politički zalazak Merkelove samo odlaže neizbežno suočavanje Nemačke sa samom sobom i stavlja EU u vrlo nezgodnu poziciju. Spoljnopolitička analiza Željka Pantelića u novom Nedeljniku.

DRUGA CIPELA – Aktuelnu vlast iluzorno je prizivati pameti. Ne zato što ne zaslužuju kritiku – zaslužuju i više nego što dobijaju – već zato što su se impregnirali. Navukli pancire od kevlara i za kritiku neće ni da čuju. Kada je čuju, izvrnu je u nacionalnu izdaju ili ličnu klevetu, piše Boško Jakšić u novoj kolumni u Nedeljniku.

DONČIĆ – Od kada se povukao Majkl Džordan, u Americi traje potraga za njegovim naslednikom. Slična košarkaška nostalgija vlada i prostorima bivše Jugoslavije, a nikada ničija priča nije toliko podsećala na Draženovu. Tako veliki kvalitet pokazan u ranoj mladosti, rezultati u tinejdžerskom dobu, nivo obožavanja i osporavanja. Sve je tako slično. Ali nije Luka Dončić tek proizvod ostataka jugoslovenske škole. Nije ni sin svog oca, ali ni svoje majke. Nije dete sreće, iako ga Fortuna voli. Sve o Luki Dončiću u novom broju Nedeljnika.

VELJKO I ŽELJKO – Mali Veljko Ražnatović je oduvek bio rastrzan između osećanja da treba da postane isti tata i svesti da bi ga takav izbor oterao u ništavilo. I na sopstvenoj svadbi mogao je da se uveri u to. Nekadašnji junaci šatorskih svetkovina, stigli su u rols-rojsevima, bentlijima i ostalim mečkama. Tekst o “svadbi decenije” u novom “Raskopčavanju mita” u Nedeljniku.

HEROJ – Obećanje o radnom mestu i Srednjoj ekonomsko-ugostiteljskoj školi “Vuk Karadžić” nije ono što bi trebalo da bude posledica svega što se desilo. Trebalo bi da se govori o tome šta je naoružanog čoveka dovelo na neki čas logike da traži “spajanje sa predsednikom ili ministrom”. A više od toga, trebalo bi da se govori o Slavoljubu Stojadinoviću.

SOLUNSKI ANDRIĆ – U naslovu veličanstvene knjige Marka Mazovera, Solun se opisuje kao “grad duhova”. To je tačan i precizan opis, ali ima duhova i duhova. Prepustivši se ulicama ovog dubokog grada, u trenucima kad se tuga i razočaranje pretapaju u osećanje nestvarnosti, moguće je sve, pa i susret sa spomenikom najusamljenijem čoveku na svetu, piše Muharem Bazdulj u novom eseju objavljenom u Nedeljniku.

BLUMBERG – Mogli biste da ga pogledate – zajedljivog, nervoznog, nestrpljivog – i da vidite plutokratu. Ili biste mogli da pogledate malo širu sliku: čoveka koji je, kada je dobio otkaz, shvatio da je to jako dobra prilika; koji je, umesto da sve milione koje je zaradio potroši na doživotno putovanje oko sveta, odlučio da uđe u političku borbu u najvažnijem gradu na svetu. Sada želi još veći kolač. Sve o Majklu Blumbergu u novom Nedeljniku.

MILIJARDER – Nedeljnik u novom broju otkriva i ko je novi srpski milijarder, Ron Barkl, koji je dobio državljanstvo.

1 KOMENTAR

  1. SVE BILO JE FARSA?!

    Smešno je da je Deda Avram spasio Srbiju od hiper inflacije (1994. godine). Možda Deda mislio da je spasilac Srbije. Naime, Milošević je morao, krajnje neljudski, da pokupi sve devize od građana i da ih iznese na Kipru i na druga mesta uz pomoć Borke Vučić. Tako je Milošević postao grobar kupovne moći građana. Plata od više od 1000 maraka (DM), pala na 5-10 DM. Kako ne bi se “setili vlasi”, on je pronašao Deda Avrama iz Svetske banke da spasi kurs dinara, što mu je upalilo. Slavu je dobio Deda Avram i kada je mislio da i politički ojačao, Milošević, nakon dve godine, smenio ga sa mesta guvernera Narodne banke i time završila era oporavka dinara. A, sve bilo je farsa!?

Comments are closed.