Dodik nezadovoljan: Šta piše u zajedničkoj izjavi koju bi u Briselu trebalo da potpišu lideri iz BiH

0
EPA-EFE/SZILARD KOSZTICSAK

(Beta) –  Lider Saveza nezavinsih socijaldemokrata (SNSD) Milorad Dodik izjavio je nezadovoljstvo tekstom dokumenta nazvanog “Politički dogovor o principima koji će osigurati funkcionalnu BiH i ubrzati evropski put”, koji su liderima iz BiH ponudili čelnici EU.

Dodik je naveo da se to najviše odnosi na tačku o osudi ruske agresije na Ukrajinu, jer smatra da BiH ne treba da ulazi u karakter sukoba u Ukrajini.

On je rekao da BiH nema usaglašen stav po pitanju rata u Ukrajini, jer nije donesena odluka na Predsedništvu BiH, koje je po zakonu za to nadležno.

Dodik je rekao da je po pitanju sastanka predsednika stranaka iz BiH sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom “sve mistično – od samog pozivanja, preko dokumenta o kojem treba da se razgovara”, dodavši da je to ipak dobra prilika da svi sednu za isti sto i razgovaraju.

Predsednik Partije demokratskog progresa (PDP) Branislav Borenović izjavio je da je sastanak u Briselu prilika da se predsedavajućem Mišelu izloži vidjenje PDP-a o trenutnoj situaciji i uzrocima potpune blokade evropskog puta, koja traje celi mandat aktuelne vlasti, kao i da od domaćina čuje konkretne mere da se ubrzaju evropske integracije i uvodjenje evropskih standarda i načela u BiH i Republiku Srpsku.

“U tom kontekstu, moram istaći da sam iznenadjen što vidim da se ovde ponovo priprema neka izjava, bez jasnog lociranja odgovornosti i za koju nisam siguran da je sprovodiva”, kazao je Borenović.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel sastao se danas u Briselu sa liderima stranaka iz BiH, koje imaju svoje poslanike u državnom parlamentu.

Sastanku su se odazvali svi lideri, osim predsednika HDZ BiH Dragana Čovića, Srpske demokratske stranke (SDS) Mirka Šarovića i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudina Radončića.

Šta piše u dokumentu

Od lidera političkih stranaka zastupljenih u Parlamentarnoj skupštini BiH, koji danas borave na sastanku sa predsednikom Evropskog saveta Šarlom Mišelom u Briselu, očekuje se potpisivanje zajedničkog dokumenta pod nazivom “Politički sporazum o principima za osiguranje funkcionalne BiH koja napreduje na evropskom putu”.

Prema dokumentu, koji je objavio sarajevski portal Istraga.ba, politički lideri iz BiH ponavljaju svoju opredeljenost za očuvanje i izgradnju mirne, stabilne, suverene i nezavisne funkcionalne evropske države BiH, uspostavljene u skladu sa Dejtonskim mirovnim sporazumom.

Osim toga, obavezuju se na poštovanje principa vladavine prava i sprovodjenje slobodnih i demokratskih izbora, kao i razvijanje demokratskih institucija na svim nivoima vlasti.

Od njih se traži da poštuju i principe i vrednosti na kojima se zasniva Evropska unija i demokratska društva, kao i budućnost Bosne i Hercegovine u Evropskoj uniji.

U dokumentu se ističe važnost sprovodjenja reformi, koje unapredjuju evropske integracije BiH, odnosno realizacija 14 ključnih prioriteta navedenih u Mišljenju Evropske komisije.

Od političkih lidera iz BiH se očekuje da “prepoznaju važnost političkog trenutka i odgovornosti prema svim gradjanima BiH”, podsećajući ih na “rezoluciju Generalne skupštine Ujedinjenih nacija o agresiji na Ukrajinu, usvojenu 2. marta ove godine”.

Za postizanje ovih ciljeva, navodi se u dokumentu, učesnici se slažu da je neophodno ojačati poverenje, dijalog, izgradnju kompromisa, kao i raditi na miru i medjusobnom poštovanju medju svim narodima i gradjanima u BiH.

Naglašena je i važnost produžetka mandata EUFOR-a Althea i njegovog kontinuiranog prisustva u toj državju, radi “održavanja bezbednog” okruženja.

“Posvećeni su punom poštovanju svih konačnih i obavezujućih medjunarodnih i domaćih sudskih odluka, uključujući i one Ustavnog suda Bosne i Hercegovine”, stoji u dokumentu.

U zajedničkoj izjavi politički lideri iz BiH pozivaju se da preduzmu sve potrebne korake da bi opšti oktobarski izbori bili efikasno organizovani i sprovedeni, uz neophodna sredstva.

“Stranke će izbornu kampanju voditi pošteno, konstruktivno i bez retorike koja izaziva podjele i mržnju”, naglašava se u dokumentu.

Posle izbora, dodaje se, političke stranke će konstruktivno saradjivati da bi se obezbedilo brzo formiranje novog zakonodavstva i izvršne vlasti na svim nivoima vlasti u zakonom propisanim rokovima.

Kada je reč o ispunjenju 14 ključnih prioriteta iz Mišljenja Evropske Komisije, od političkih lidera u BiH se traži da najkasnije u roku od 6 mjeseci od formiranja vlasti na državnom nivou usvoje Zakon o Visokom sudskom i tužilačkom savetu BiH (VSTS), Zakon o sudovima, Zakon o sprečavanju sukoba interesa i Zakon o javnim nabavkama.

Od njih se zahteva da sprovedu ograničene ustavne i izborne reforme, u u skladu sa presudama Evropskog suda za ljudska prava i Ustavnog suda BiH, preporukama Venecijanske komisije i preporukama OSCE/ODIHR-a i GRECO-a, kao i da u potpunosti obnove redovan politički dijalog sa EU.

Od političkih stranaka iz BiH se traži i da obezbede potpuno funkcionisanje institucija na državnom nivou, da obezbede pravnu sigurnost u raspodeli nadležnosti izmedju nivoa vlasti, da ojačaju prevenciju i borbu protiv korupcije i organizovanog kriminala, kao i da poduzmu korake ka poboljšanju ukupnog funkcionisanja javne uprave, uspostavljanjem profesionalne i depolitizirane državne službe.

U dokumentu se traži i nastavak uskladjivanja spoljne politike BiH sa zajedničkom spoljnom i bezbednosnom politikom EU.

Lidei političkih stranaka iz BiH treba da se obavežu da su posvećeni preduzimanju konkretnih koraka za promovisanje okruženja pogodnog za pomirenje u cilju prevazilaženja nasledja rata.

Predsednik Evropskog saveta Šarl Mišel sastao se danas u Briselu sa liderima stranaka iz BiH, koje imaju svoje poslanike u državnom parlamentu.

Sastanku su se odazvali svi lideri, osim predsednika HDZ BiH Dragana Čovića, Srpske demokratske stranke (SDS) Mirka Šarovića i Saveza za bolju budućnost (SBB) Fahrudin Radončić.