Šta o zagađenju kaže bivši ministar za zaštitu životne sredine: “Najmanje pet godina do čistijeg vazduha, saobraćaj daleko najveći problem…”

0
Printscreen/YouTube/N1

Beograd je juče bio grad sa najzagađenijim vazduhom na svetu, prema podacima sa sajta IQAir. Iza Beograda su se tako našli indijski Delhi, Karači u Pakistanu, kineski Vuhan, Mumbai u Indiji, Krakov u Poljskoj, Kalkuta u Indiji.

Nije prvi put da je Beograd bio najzagađeniji na svetu, bio je na neslavnoj listi i kada je ministar za zaštitu životne sredine bio Goran Trivan.

Međutim, on je istakao da do čistijeg vazduha “ne možemo doći preko noći” i da je potrebno najmanje pet godina uz uslov da se mnogo više investira u životnu sredinu.

“U Beogradu se mora prestati sa besomučnom gradnjom i širenjem Beograda ka unutra, mi smo izgradnjom napravili klance, nema više te provetrenosti, to je apsolutno istinita činjenica. Da ne filozofiramo, TENT je jedan od najvećih zagađivača, to je konstanta koja traje cele godine. Kada imamo pikove, važan je i saobraćaj”, rekao je Trivan, a prenosi N1.

Kaže da nije tačan zvaničan podatak Agencije za zaštitu životne sredine, po kojoj saobraćaj u zagađenju vazduha učestvuje samo šest odsto.

“Ja kažem da je saobraćaj daleko veći zagađivač, jedan od ključnih. Agencija mora da promeni metodologiju upoređivanja parametara. Ako neko kaže da sa 500.000 automoblia u Beogradu zagađujemo samo 6 odsto, to nije tačno. Letnje zagađivanje nije mnogo manje nego zimi, šta je uzrok?”, pita se Trivan.

On kaže da postoji svest da već više od deset godina “živimo u gradu koji je prekomerno zagađen i da bi institucije koje se bave zdravljem morale da daju neke preporuke”.