U sinoćnom raketnom napadu ruskih snaga na teritoriju Ukrajine poginula je najmanje 41 osoba i 149 ih je ranjeno, a oštećena je i glavna dečja bolnica u Kijevu, „Okmadit“.

U napadu na bolnicu poginulo je sedam osoba, a na zahtev predsednika Volodimira Zelenskog danas će zbog toga zasedati Savet bezbedbnosti UN.

Služba bezbednosti Ukrajine je raketu koja je pogodila bolnicu identifikovala kao krstareću „Kh-101“, a Zelenski tvrdi da je Rusija ispalila više od 40 raketa i obećava odmazdu za taj napad.

Međutim, Moskva odbacuje ove tvdnje Kijeva kao apsolutno netačne. Ministarstvo odbrane navodi da brojne objavljene fotografije i video snimci iz Kijeva „jasno potvrđuju činjenicu uništenja usled pada ukrajinske rakete lansirane iz PVO sistema u okviru grada“.

Portparol Kremlja Dmitrij Peskov ponovio je navode Moskve da je dečju bolnicu u Kijevu pogodila ukrajinska protivraketna vatra

Peskov nije pružio dokaze koji bi podržali tu tvrdnju, ali je rekao novinarima: „Insistiram, mi ne vršimo udare na civilne ciljeve“.

S druge strane, šefica misije UN-a za praćenje ljudskih prava, pozivajući se na sopstvenu analizu rekla je da je smrtonosni udarac na dečju bolnicu u Kijevu verovatno prouzrokovan direktnim udarcem ruske rakete.

„Analiza video-snimaka i procena napravljena na mestu incidenta ukazuje na veliku verovatnoću da je dečja bolnica pretrpela direktan udar, a ne da je oštećena od krhotina zbog presretanja“, rekla je Danijela Bel, šefica misije UN za ljudska prava posmatračke misije u Ukrajini.

Dodala je da njen tim, koji je posetio lice mesta, nije mogao da donese konačnu odluku, ali da izgleda da je raketu lansirala Ruska Federacija.

Ukrajinska Služba državne bezbednosti (SBU) tvrdi da ima nove dokaze da je glavna dečja bolnica u Kijevu direktno pogođena ruskom krstarećom raketom Kh-101.

Prema pisanju Gardijana, dečja bolnica Okmatdit leči decu sa ozbiljnim bolestima, kao što su rak i bolesti bubrega, i imala je oko 670 dece pacijenata i 1.000 zaposlenih u vreme jučerašnjeg raketnog napada.

Osoblje je juče ujutro decu premestilo decu u bunkere kada su se sirene za vazdušni napad prvi put oglasile. Da nije bilo tako, ko zna o kolikom bismo broju žrtava sada pričali“, rekla je Bel. 

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.