Vrlo je moguće da je došlo do zasićenja temom profesionalnog izgaranja, tog, već odomaćenog „burnouta“. U moru sadržaja u kojima se priča o uzrocima, simptomima i (ne toliko) rešenjima ovog problema, mnogi su već odavno možda misli da o ttome znaju sve što treba i da „ako vide samo još jedan tekst na tu temu…..“ – da, misle da bi bilo previše.

Nije isključena preplavljenost, jer kao da se na svakom koraku čuje ta reč kojoj sada kada bismo ponovo napisali naziv – bilo bi preterano. Međutim, kvantitet ni u ovom slučaju nije pokriće svih potreba ljudi. Jer, želimo da znamo „nešto više“. Nešto smislenije. Nešto, stvarno, s razumevanjem. Šta (ni)je „burnout“?

U novoj epizodi psihološkog podkasta Velkih priča „Kako da izgradite dobar život“, sa urednicom Anom Mitić, o ovoj temi pričala je psihoterapeutkinja Mia Popić.

Dok iz dana u dan žive isti scenario i žaluckaju se da „rade ko konji“, ljudi izgleda ne umeju uvek da prepoznaju „burnout“.

Da je „burnout“ šećer, pa da zasmrdi kad zagori, gde bi nam bio kraj! Život nije fer, niko to nije obećao, mada retki od toga odustaju da veruju.

Međutim, čak i kada detekcije bude i čovek shvati da je dogorelo – javlja se nesnađenost oko toga koji je sledeći korak i šta mu je činiti. Ima li druge šanse za „izgaranje“ na poslu?

Je li dovoljno samodijagnostikovati se na osnovu na klik dostupne liste simptoma ili se treba javiti stručnom licu? Ima li prevencije i ko je na meti „burnouta“? Kako ne upasti u zamku pogrešnog imenovanja, pa da umor krstimo u „burnout“ ili stes u umor ili…kako kod.

Da li je glava adresa na koju se ide radi provere šta je posredi ili je tu telo kao alarm? Ako se javi telo, da li je to već „poodmakla“ faza? Kako se ponaša neko ko je u „burnoutu“ i kako se oporavlja od ovog stanja, neka su od pitanja na koja odgovore pruža ova, nova epizoda podkasta „Kako da izgradite dobar život“.

Hint: Razume se da mnogi nisu u mogućnosti da promene posao i daju otkaz – u epizodi će biti nešto više reči i o tome 😉

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *

Pre slanja komentara, pogledajte i upoznajte se sa uslovima i pravima korišćenja.

This site is protected by reCAPTCHA and the Google Privacy Policy and Terms of Service apply.

The reCAPTCHA verification period has expired. Please reload the page.