Šta nas čeka ove jeseni; Kako se desnica postala antizapadna; Miroslav Lajčak otvoreno o EU i Srbiji – O čemu ćete, uz novi Nedeljnik, danas pričati

0
EPA-EFE/Vega Alonso del Val

U utorak, kada se novi broj Nedeljnika privodio kraju, počelo je napokon da pljušti. Eto, neko drugi bi to shvatio kao neki znak – ili napisao da i ovaj broj, što bi rekli klinci, “grmi” – ali ni mi nećemo previše pobeći od simbolike, već napisati da se nadamo da će vam i primerak Nedeljnika koji se od danas nalazi na svim kioscima doneti osveženje od uhodanih tema i oprobanih manipulacija.

Nije ni da sejemo – od tekstova Veljka Miladinovića i Predraga J. Markovića o demokratiji do velike ekonomske analize Miše Brkića – neki preveliki, a svakako ne neutemeljeni optimizam.

Cinik bi primetio da nešto govori o zemlji ako najviše poverenja u nju imaju stranci, mada su to ipak pomalo „naši” stranci – Miroslav Lajčak i Dritan Abazović…

Pogledajte šta vas sve čeka u novom broju Nedeljnika i pogledajte naslovne strane današnje štampe

Digitalno izdanje i pretplata na nstore.rs

EKONOMIJA – Pandemija i pokidani lanci snabdevanja, država “široke ruke” i labava monetarna politika koja je dozvolila štampanje novca za pomoć građanima i privredi i rat u Ukrajini izazvali su pad proizvodnje i rast cena. Stagnacija i inflacija (stagflacija) prete da se pretvore u savršenu oluju koja bi mogla da oduva deo bogatstva. S američkog finansijskog tržišta od početka godine već je isparilo 13 biliona dolara, a uragan još nije stigao. Velika ekonomska analiza Miše Brkića u novom Nedeljniku.

LALIĆ – “Kad Šapić i Čučković zamene Vesića i Betmena, a prethodno Vesića i Malog, onda je jedina tačna činjenica da od Đinđićeve pobede Beogradom uvek upravljaju demokrate ili bivše demokrate”, piše glavni urednik Veljko Lalić u uvodniku novog broja.

LAJČAK – Bivši ambasador Slovačke u Beogradu, bivši visoki predstavnik u Bosni i Hercegovini, bivši šef slovačke diplomatije, bivši predsedavajući Generalne skupštine Ujedinjenih nacija, sadašnji specijalni predstavnik Brisela za ove prostore, pred početak intervjua za Nedeljnik skinuo je sako, a tokom razgovora je pomalo skinuo i diplomatske rukavice. I na tečnom srpskom govorio o evropskoj perspektivi ovih prostora, manjkavostima EU, ratu u Ukrajini, ali i o svojim ambasadorskim danima u Beogradu…

SMAJLOVIĆ – “Sve što znam o slobodi govora naučila sam u Americi. Posle moje domovine, ta mi je zemlja uvek bila najdraža na svetu”, piše Ljiljana Smajlović u kolumni u novom broju Nedeljnika.

TEMELJNO – Da li je posjeta Dritana Abazovića Beogradu zaista bila uvod u iskreno sistemsko resetovanje odnosa dviju zemalja ili performans nosilaca moći koji u ovom trenutku nemaju dramatična razmimoilaženja u interesnoj sferi? Gde su tu pitanja Temeljnog ugovora sa SPC, Otvoreni Balkan i Svetozar Marović, a gde platni promet i maltretiranje poslanika na granici? Sve to za Nedeljnik je analizirao Petar Komnenić.

DESNICA I ZAPAD – “Nekadašnje zgražavanje srpske demokratske desnice nad Titovim ili Slobinim kultom, zamenjeno je sadašnjim desničarskim dobrovoljnim prihvatanjem Putinovog kulta. I stavom da je sasvim normalno da neko kao Putin ima pravo da bude doživotni predsednik. Ili čak i car”, piše Zoran Panović u analizi povodom trideset godina od Vidovdanskog sabora.

ABORTUS – Postoje strahovi da zabrana abortusa nije poslednja ultrakonzervativna odluka Vrhovnog suda SAD. Sudija tog suda Klarens Tomas, koji je inače drugi Afroamerikanac na tom visokom mestu, nagovestio je da bi trebalo razmotriti i presude kojima su legalizovani pristup kontracepciji i homoseksualni brakovi. Sve ove presude su, kao i „Rou protiv Vejda”, zasnovane na ideji o temeljnom pravu na privatnost, piše Predrag J. Marković u novom Nedeljniku.

VATERPOLO – Nedavno završeno Svetsko prvenstvo u vaterpolu, na kom smo zauzeli (tek) peto mesto, i izbor Aleksandra Šapića, jednog od najboljih vaterpolista u istoriji, za gradonačelnika Beograda, bili su dovoljno dobri povodi da pokušamo da pronađemo odgovor na često i opravdano pitanje – koja je tajna srpskog vaterpola? Ovo je priča o jednom od “malih sportova” koji je rodio divove. Priča o sistemu kakav bi u Srbiji trebalo preslikati i u sve druge oblasti života. I priča o mentalitetu ljudi koji i kada skinu kapicu nastavljaju da sijaju nepromenjenim sjajem – u istoriji, ili kao zvezde padalice. Insajderski izveštaj Uroša Jovičića iz bazena i oko njega.

ŠTA PIŠU DNEVNE NOVINE DANAS

Dnevni listovi na naslovnim stranama izdanja za 7. jul najviše pišu o rezoluciji Evropskog parlamenta kojom se od Srbije traži da prizna nezavisnost Kosova i da uvede sankcije Rusiji.

VEČERNJE NOVOSTI – O rezoluciji EP u tekstu “Sada i zvanično: Priznajte Kosovo ili ništa od EU”.

ALO – “Čeka nas strašna zima!” – list prenosi obraćanje predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom posete Ivanjici.

BLIC – Pod naslovom “Švercovali robu iz Kine pa sad beže iz Srbije”, o najavljenom zatvaranju prodavnica C&A.

DANAS – O štetama koje je nevreme izazvalo u Beogradu: “Šapiću za kolaps kriv meteorološki zavod”. Pod naslovom “Milan Radojičić kao Arkan devedestih”, o video snimku koji je potpredsednik Srpske liste objavio sa severa Kosova.

INFORMER – O najavi predsednika Srbije Aleksandra Vučića tokom posete Ivanjici: “Golija će biti vrednija od Zlatibora i Kopaonika”. “Ubi nas kiša!”, list piše o nevremenu koje je pogodilo Beograd i deo Srbije.

KURIR – “Pritisak” – o zahtevu iz EU da Srbija prizna nezavisnost Kosova i uvede sankcije Rusiji. “Alarmantno”, list piše da Srbiji prete gradonosni oblaci koji imaju snagu atomske bombe.

NOVA – “Bićemo spremni za beogradske izbore”, kaže osnivač pokreta Srbija Centar (SRCE) Zdravko Ponoš.

POLITIKA – “Nećemo ni razmatrati zahteve EP”, kaže predsednik Srbije Aleksandar Vučić. O nastavku sudjenja Veljku Belivuku i članovima njegove kriminalne grupe u tekstu “Srdjan Lalić priznao krivicu za pet ubistava”.

SRPSKI TELEGRAF – “Na granici plene auto zbog duga od 100 evra”, list piše o radu izvršitelja.